EN facebook

Feltárás Jánoshidán - Szarmata temető nyomaira bukkantak a régészek a Jászságban

FELTÁRÁS

2022-07-30 20:00
A Jánoshida - Ökopark Zrt. zöldmezős beruházást végez Jánoshida mellett, egy elhagyott TSZ területén. A beruházás előtt tavaly az akkori Várkapitányság Zrt. szakemberei Lukács Nikolett régész vezetésével próbafeltárást végeztek, ami alatt egy eddig nem ismert szarmata körárkos temető részletét sikerült megfigyelni.
 
A beruházást megelőző feltárást idén április - június között végezték a Jász Múzeum szakemberei, a HistoriArch Kft, a MoóriÉp kft. és a Heritge Consulting Kft. segítségével. A feltárások során a Jász Múzeum Közösségi Régészeti Csoportjának számos tagja aktívan részt vett.
 
 
A lelőhelyen egy korai szarmata tanyaszerű településrészletet tártak fel, a II. század első feléből. A kijelölt területen, amely 12.000 m2 nagyságú volt, 4 ház maradványait lehett azonosítani, a hozzájuk tartozó 4 kúttal és gödrökkel. Az egyik ház északkeleti sarkában egy kutya csontvázát is előkerült. Egy különálló kemencét is sikerült megfigyelni, melynek hamusgödrét vágta az egyik körárok.
 
A tanyaszerű település területén, miután a szarmaták elhagyták, egy temetőt hoztak létre. A kijelölt területen belül 60 sírt tártak fel. Ezek közül 50 sírnak volt körárka. A sírok közül összesen három sír nem volt kirabolva, a többi sajnos vagy teljesen, vagy részlegesen, de rablott volt. A rablások ellenére több nagyon érdekes régészeti jelenség figyelhető meg.
 
Az egyik férfisírban egy ásópapucsot sikerült megmenteni, mely a halott jobb lába mellett feküdt. Ez az ásópapus jelenleg a legkorábbi az eddig ismert ásópapucsok között. Ebben a sírban egy római érme is volt, ami alapján meg fogjuk tudni az ásópapucs sírba helyezésének az időpontját is. Két női sírban volt úgynevezett pixis, melyeket eddigi ismereteink alapján különböző arcfestékek tárolására használtak a szarmata hölgyek, Az egyik pixis belsejében gyöngyöket figyeltünk meg, ami újdonság az eddigi ismeretek szerint.
 
A feltárások során több érme és fibula került a sírokból napvilágra. Ezek közül is különleges a II-III. század fordulójára keltezhető emailberakásos korongfibula, valamint egy kisebb méretű tűzzománcberakásos, ún. „Millefiori” típusú fibula is.
 
 
A feltárt lelőhely különlegessége, hogy a Jászságból nem volt még egyáltalán körárkos szarmata temető feltárva. A temető vizsgálata után rendkívül sok plusz információval fogunk rendelkezni a Jászság II. – III. századi viszonyait illetően.
néprajz, régészet, téma, természet, természettudomány, történelem
2022-07-16 18:00
műhely, régészet, tárgy, téma, természet
2022-07-23 20:00