EN facebook

Felmérés a múzeumi szféra bérelégedettségéről – a Pulszky Társaság kérdőívének eredményeiről

TÉMA

2024-09-18 19:30

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület kérdőíves kutatást indított 2024 januárjában a múzeumi szféra bérhelyzetéről és bérelégedettségéről reagálva a gazdasági környezet a közgyűjteményi szférát is érintő változásaira. A felméréssel a szervezet célja az volt, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség, mind a fenntartók számára objektív képed adjon a múzeumi dolgozók munkavállalói helyzetéről.

 

A kérdőív összeállítója a Társaság fiatal múzeumi szakembereket tömörítő tagozata, a Pulszky FIAT. A 28+1 kérdésből álló online, anonim kérdőívet több, mint ezer múzeumi dolgozó töltötte ki az ország minden tájáról, köztük országos múzeumban dolgozók vagy épp vármegyei hatókörű városi múzeumok munkatársai, vezetők és alkalmazottak egyaránt. A felmérést 2024. március 8-án zárta le a Társaság.

 

A felmérés az egyes múzeumi szakmák és a különböző generációk, intézménytípusok szerinti bérezést vizsgálja, de a kérdőív kitér a béren kívüli juttatásokra és a másodállást vállalókra is. Fontosnak gondoljuk, hogy az anyagi ösztönzők mellett megismerjük azokat az egyéb tényezőket is, ami alapján munkahelyváltásról döntenek vagy gondolkoznak a múzeumokban foglalkoztatottak.

 

A kérdőív kitöltésének egy feltétele volt, hogy a válaszadó jelenleg muzeális intézményben dolgozzon. A kitöltők között nemcsak a szakmai munkakörökben dolgozókra számítottunk, hanem a munkaerőpiac más szegmenseibe könnyebb átjárást biztosító szakmák képviselőire is, a múzeumi informatikustól és üzemeltetési munkatárstól egészen az intézményvezetőig.

 

Egyesületünk több partnerrel együttműködésben 2020-ban már végzett hasonló volumenű kérdőíves kutatást, mely feltárta, összegezte milyen irányba mutatnak a 21. század múzeumi folyamatai, hogyan hatottak az elmúlt évtizedek átfogó intézkedései, pályázatai, törvénymódosításai, társadalmi és gazdasági változásai az intézményekre. Most nem az intézményekkel, hanem az egyénekkel foglalkozunk, hiszen a szakma megtartóképessége a sikeres működés záloga.

 

Elolvasom a teljes beszámolót

felhívás, kortárs, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság, szervezet, téma
2022-03-19 16:00
állományvédelem, gyűjtemény, #muzeumokajovoert, műhely, téma
2024-09-11 19:30