EN facebook

FELHÍVÁS - Múzeumpedagógiai Nívódíj 2023

FELHÍVÁS

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003 óta a múzeumi szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben is megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai fejlesztéseiket.

 

A 2020-ban elindult koronavírus-járvány felgyorsította a múzeumok virtuális programfejlesztéseit, ami azóta is számos magas színvonalat képviselő múzeumi online ismeretátadási programot eredményez. Ezért a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadását koordináló MOKK a személyes jelenléttel megvalósuló programok mellett lehetőséget ad az online kezdeményezések megmérettetésére is.

 

A díjra olyan új múzeumpedagógiai kezdeményezések nevezését várjuk, amelyeket a múzeumok 2022. július 1. és 2023. június 30. között valósítottak meg akár személyes részvétellel, akár az online térben. Nevezni csak új fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is adaptálható kezdeményezésekkel lehet.

 

A múzeumok a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések – például ismeretátadási program tartalom, foglalkozás és módszertan, játék stb. – írásos, képi és videódokumentációs anyagaival jelentkezhetnek. A benevezett programhoz kapcsolódhatnak papíralapú vagy online kiadványok is, amelyek valamely ismeretátadási tevékenység megvalósítását segítik elő (például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.). Csak kiadvánnyal – ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül – nem lehet jelentkezni.

 

 

Az eddigi évek gyakorlatát követve a Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívásra érkezett nevezéseket a hazai múzeumi szervezetek képviselőiből, tagjaiból álló szakmai bizottság bírálja el. Mivel a döntésben résztvevők személyesen nem találkoznak a benevezett programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott anyag informatív és figyelemfelkeltő legyen. A bizottság várhatóan 2023. szeptember elején tartja ülését.

 

Az elismeréseket a tervek szerint 2023. szeptember 25-én a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át.

 

Nevezési határidő: 2023. augusztus 22.

 

Jelentkezők köre: működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények

 

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2023 adatlapja az offline kategóriához innen tölthető le.

 

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2023 adatlapja az online kategóriához innen tölthető le.

 

A dokumentáció összeállításához javasoljuk az Általános segítség a Múzeumpedagógiai Nívódíjra való nevezéshez című útmutató átolvasását.

 

A benyújtott anyagok koncepcióinak rövid, maximum 1000 karakter terjedelmű összefoglalói 2023 szeptember végétől az SZNM MOKK honlapon olvashatóak.

 

 

További információ

felhívás, gyűjtemény, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, téma
2023-07-01 07:00
állományvédelem, felhívás, képzés, muzeológia, műhely, restaurátor
2023-07-09 18:00
kiadvány, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, tájház, tanulás, természet
2021-03-14 07:00