EN facebook

FELHÍVÁS - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023

FELHÍVÁS

Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal 2023. szeptember 25. és november 12. között szervezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot. Társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. A fesztivál idei koncepcióját a tudomány és a technológia témakörök mentén határozták meg.

 

Kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására. A mai világot erősen meghatározó technológiai vívmányok dömpingje új perspektívákat nyitott a múzeumok számára is. Mivel a látogatók többségének fejében még mindig a múzeumok korábbi, hagyományos tárgyközvetítő szerepe él, fontos felhívni a figyelmet a mai, digitalizált tartalmakat is közvetítő, és a célcsoportokat interaktív módon bevonó múzeumra.

 

Ezért a közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

 

2019-ben is hasonló témát (A világ csodái – Felfedezések kora) járt körül a rendezvénysorozat, ám míg akkor a múltbéli felfedezések középpontba állítására épült a koncepció, most a jelenkori tudományokra és a jövőre fektetjük a hangsúlyt, és rendezvényünkkel 2023-ban A készségek európai évéhez is kapcsolódunk, amely az egész életen át tartó tanulást szorgalmazza. A rendezvénysorozat egyik célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok szerepet vállalhatnak az egyes szakmák továbbéltetésében, sőt akár újjáélesztésében, valamint támogathatják a szakképzést is. Arra kérjük a muzeális intézményeket, hogy élményt nyújtó fesztiválprogramjaikkal a múzeumok ezen oldalát is mutassák meg a látogatóknak.

 

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja további célja a jelenkorunkat uraló információáradatban felhívni a figyelmet a múzeumra, mint hiteles helyre, hiteles információforrásra, ezért kiemelt hangsúlyt fektetünk a múzeumokban zajló tudománykommunikációra, a jelenkor kihívásaira is reagáló kutatások és tudományos eredmények fogyasztható és élményszerű múzeumi bemutatására.

 

A 2023-ban meghirdetett tíz programtematika közül egy a múzeumi szakmának és kilenc a nagyközönségnek szól. Az új témakör idén a Csak természetesen címet kapta, és elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat minden évben a 16+-os tematikával szólítjuk meg, amelynek ezúttal a Kerülj pályára! alcímet adtuk. A hátrányos helyzetű látogatók múzeumi hozzáférésének növelésére ösztönözzük a múzeumokat a Hozzáférhető múzeum tematikával, ennek keretében lehetőség nyílik utazó múzeumi programok megvalósítására is. Visszahoztuk idén a korábbi évek sikeres témakörét, a Múzeumi kulisszatitkokat, amelyen belül a Raktárlesen című programtípust is ajánljuk a múzeumok figyelmébe. A további tematikák, valamint a témakörök részletes leírása a rendezvény hivatalos honlapján a Tematikák linkre kattintva is elérhetők.

 

Javasoljuk az intézményeknek, hogy digitális formában is elérhető programokat is szerepeltessenek a kínálatukban, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

 

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet beküldésének határideje: 2023. július 18.

 

További információ és jelentkezés

 

kiadvány, látogató, téma
2023-06-28 15:00
díj, Közösségek Hete, múzeumandragógia, műhely, Petőfi200, téma
2023-05-19 16:00
díj, helytörténet, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, téma
2022-10-10 15:00