EN facebook

FELHÍVÁS - Kerüljön intézménye a Közösségi Múzeum címet viselő múzeumok közé!

FELHÍVÁS

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ünnepélyes keretek között idén is átadja a Közösségi Múzeum elismeréseket. A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket és egyéb partnereket.

 

A MOKK 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” elismerés bevezetését a hazai múzeumi világban. A megtisztelő elismerést eddig összesen 36 muzeális intézmény vehette át 2019-ben2020-ban és 2021-ben. A díjátadó eseményre  a 2023. évi, “Egy a szív, az akarat” mottó jegyében zajló Közösségek Hete keretében tartandó szakmai konferencián kerül sor.

 

A közösségi részvételre alapozott működés korunk kulturális intézményei előtt álló nagy lehetőség. Ha nyit a közösségek felé, a múzeum a harmadik hely lehet az otthon és a munkahely után, erősödik az együttműködés a településen működő társintézményekkel, a civil és az egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, „kívülről” pedig több hatás, ember, közösség, program jut be a múzeumba, jobban megismerik az emberek. A közösségi részvételen alapuló működés lehetővé teszi a közösség számára az aktív részvételt a település társadalmi-kulturális életében, hogy a lakosok cselekvő, résztvevő polgárként éljenek.

 

Várjuk azon működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények jelentkezését, amelyek tevékenységeit és működését a településük lakói aktívan segítik, pozitív irányba befolyásolják, és mindez meg is jelenik a múzeum dokumentumaiban.

 

A jelentkezési határidő: 2023. április 11-e, hétfő éjfél

 

A jelentkezés feltétele a letölthető nyilatkozat és az online önértékelési teszt kitöltése, továbbá a nyilatkozatban hivatkozott intézményi dokumentumok megküldése. Kérjük, hogy a kitöltött, aláírt, lepecsételt és beszkennelt nyilatkozatot és a dokumentumokat e-mailben küldjék el a kozossegimuzeum@skanzen.hu e-mail címre.

 

További információ

 

 

Módszertani segédlet múzeumok, muzeális intézmények számára

 

Egy muzeális intézmény akkor nevezhető Közösségi Múzeumnak, ha tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban is.

 

A társadalmiasítás, azaz a közösségi részvételi alapú működés lényege, hogy a különböző közösségekkel stratégiai együttműködésben működjön a múzeum és valósuljanak meg tevékenységei.

 

A témában megjelent módszertani útmutatónkat itt találja. A közösségi múzeumi működéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és a múzeumi jó gyakorlatokat a Közösségi alapú működés a múzeumokban című kötetben (Múzeumi iránytű 21.) szedtük csokorba.

gyűjtemény, kiadvány, múzeumpedagógia, műhely
2022-04-25 16:00
díj, helytörténet, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, téma
2022-10-10 15:00