EN facebook

FELHÍVÁS - Beporzók napja 2024-ben is!

TÉMA

2024-02-01 16:00

Meglehet már nem is szükséges írni róla, mert olyan sok múzeum ismerte fel a beporzó rovarok jelentőségét, és a természetvédelmi jeles nap (március 10.) közönséggel ünneplésének lehetőségét és  örömét. De azt hiszem van három jó okom is, amiért írok.

 

Idén ez a nap vasárnapra esik, ezért javasoljuk, hogy ha hétvégi családi napot terveztek, akkor az vagy szombaton, vagy vasárnap legyen. Kolozsvárott a Babes-Bolyai tudományegyetem Állattani Múzeumában és Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban szombaton tartjuk a nagy eseményt. Iskoláknak persze a munkanapok jók.

 

A tavalyi nap Budapesten olyan sikeres volt, a több mint 2000 látogató annyira feldobta a 33 önkéntes hangulatát is, hogy elhatároztuk, írásban is megjelentetjük a bemutatások anyagát. Az Agrárminisztérium pályázati támogatásának révén látványos és reméljük hasznos kiadvány született Beporzók ünneplése címmel. Olyan leírások, amelyek zömmel ténylegesen és sikeresen megvalósultak a múzeumban (ezek meg vannak jelölve).

 

Tavaly faliméhek lettek az Év beporzói, sokunk foglalkozott méhekkel, mézzel. Idén 3 lepkecsalád közül lehet választani.

 

Február 15-ig még lehet szavazni is rájuk, kérlek tegyétek meg, és hirdessétek is!

 

Idén is elkészül egy szülőknek és pedagógusoknak ajánlott ötletgyűjtemény, ezúttal a lepkék bemutatására, és ez legkésőbb március 1-én megjelenik letölthető formában a neten. Még bőven lesz idő, akár a megelőző héten iskolai foglalkozásokra is meríteni belőle ötleteket. (Vannak benne lassabban készülő, időtálló játékok is.) Az Év beporzói oldalon lesznek elérhetők, mint a szavazás.

 

 

Jó felkészülést és sikeres közönségprogramokat kívánok, méhlegelő vagy rovarszálló telepítés esetén pedig bő termést!

Beporzók napja, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet, természettudomány
2023-02-15 14:00
Beporzók napja, felhívás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, múzeumpedagógia, műhely, téma, természet, természettudomány
2023-01-25 07:00