EN facebook

Ez sör! - A sörgyártásról nyílik kiállítás Marosvásárhelyen

KIÁLLÍTÁS

2022-07-19 07:00

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum anyagával kiegészült vándorkiállítása 2022. július 23-ától a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében látható - adta hírül a maszol.ro. A tárlat október végéig megtekinthető majd.

 

A vándorkiállítás a sörkészítés és a sörfogyasztás történelmét járja körül. A látogatók információkat kapnak a sörfogyasztási szokásokról, a középkori sörkészítőkről, a cseh és német sörözőkről, az ipari sörtermelés és a legfontosabb, ma is működő sörgyárak történetéről.

 

kiállítás részletesen bemutatja a sörkészítés folyamatát is, továbbá a látogatók választ kapnak arra is, hogy a sör elsősorban a polgárság, vagy a munkásosztály itala volt-e, illetve hogy miképpen reklámozták ezen terméket. A kiállítás keretében bemutatásra kerül Jäger Sebestyén, egy 18. századi kunszentmártoni sörkészítő története.

 

A július 22-én 18 órától tartandó megnyitón beszédet mond dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, valamint Ötvös Koppány-Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. A kiállítás újdonságaként bemutatják a marosvásárhelyi egykori sörgyártás legfontosabb entitásának a Bürger Sörgyár néhány fontos történelmi stációját. Az egykori marosvásárhelyi sörgyártás történetét Orbán János történész, a Marosvásárhelyi Műemléki Topográfiaprogram vezetője ismerteti.

 

 

A 18. század közepén a városban, a Maros folyó partján már létezett egy a város által épített és bérbe adott sörkészítő manufaktúra. Azonban a város leghíresebb sörgyára Bürger Alberthez (1861–1937), a dualizmus időszakának egyik legbefolyásosabb helyi szereplőjéhez köthető. Az első világháborút megelőzően Bürger Albertet tartották a város leggazdagabb emberének, a Bernády polgármester nevével fémjelzett időszak egyik lemeghatározóbb figurája, egy zsidó származású nagypolgár, aki a politikai élet országosan elismert figurája maradt a két világháború közötti időszakban is. A Bürger márka egy 1850-ben alapított sörgyárból nőtte ki magát, ami a mai Podeni utca környékén működött, majd idővel a Maros folyó másik partjára költözött a mai Sinaia (akkori nevén Sörház) utcába.

 

Bürger Albert 1886-ban vásárolta meg a gyárat. 1893-ban egy a városon átutazó budapesti újságíró beszámolója szerint a város egyik legfontosabb ipari létesítménye a Bürger sörgyár, ami évente 19 ezer hektoliter sört állít elő. A megvásárlást követően Büerger sokat fektetett a sörgyártás modernizálásába, aminek köszönhetően a gyár alaptőkéje számottevően megnőtt. 1911. augusztus 5-én a sörgyár több száz munkása egy nagy ünnepség keretben ünnepelte meg a gyár fennállásának 25. évfordulójáról.

 

Az első világháború előtt, a sörgyár egyik leghíresebb terméke egy Dupla Maláta nevű barna sör volt. A marosvásárhelyiek kollektív emlékezetébe vésődött a gyár egy másik terméke, az Apostol nevű barna sör, amit mint az első világháború előtt, mint azt követően nagy sikerrel gyártottak.

 

 

Borítókép forrása: liget.ro

kiállítás
2017-10-19 13:00
Az év múzeuma, emlékezet, helytörténet, ipari örökség, Pulszky Társaság, technika, téma
2022-05-16 19:00