EN facebook

Extra részletes fotó készült az Éjjeli őrjáratról

DIGITALIZÁCIÓ

2022-01-12 16:00

Az Operation Night Watch projekt a holland Rijksmuseum-ban található mestermű, Rembrandt Éjjeli őrjáratának eddigi legnagyobb és legszélesebb körű kutatási és helyreállítási programja. Ennek célja, hogy a művet a lehető legoptimálisabb módon konzerválják az utókor számára.

 

A munkálatok 2019 nyarán kezdődtek, egy speciálisan kialakított, átlátszó üvegkamrában zajlanak, így a látogatók is nyomon követhetik a folyamatot. Az Operation Night Watch felhasználja a rendelkezésre álló legújabb és legfejlettebb kutatási technológiákat és technikákat. A múzeum a munka során együttműködik az Akzo Nobel szakértőivel, holland és külföldi partnerekkel például múzeumokkal, egyetemekkel és kutatószervezetekkel.


A projekt kutatóinak sikerült egy 717 gigapixeles (ez 717 000 000 000 – 717 milliárd pixeles) fotót készítenie az Éjjeli őrjáratról, ami a világ eddigi legnagyobb felbontású digitális fotója, ami egy műalkotásról készült. A múzeum által az Éjjeli őrjáratról 18 hónappal ezelőtt, 2020 májusában publikált fotónál ez a mostani négyszer élesebb (az akkori kép 44,8 gigapixeles volt). A mostani képen két pixel távolsága 0,005 milliméter, ami azt jelenti, hogy egy pixel kisebb, mint egy emberi vörösvértest.

 

 

Taco Dibbits, a Rijksmuseum igazgatója azt mondta, hogy a projekt kutatóinak ismét sikerült feszegetniük a lehetségesnek hitt határokat. Ez a mostani kivételes eredmény jelentősen megkönnyíti a további munkálatokat. 2022 januárjában kezdődnek majd a konzerválási szakasz munkálatai. Ekkor egy rövid ideig a kép nem lesz látható a látogatók számára, de ennek a most elkészült fotónak a segítségével az érdeklődők továbbra is megcsodálhatják Rembrandt mesterművét, a legapróbb részletekig.


A fotózás során a csapat egy 100 megapixeles Hasselblad H6D 400 MS-kamerával 8439 egyedi, 5,5 cm x 4,1 cm méretű fényképet készített, majd mesterséges intelligencia segítségével összefűzték ezeket a kisebb fényképeket, hogy létrehozzák a végső óriási képet, ami összesen 5,6 terabájt fájlméretű lett.

 


A Rijksmuseum vezető tudósa, Robert Erdmann azt nyilatkozta, hogy a kép elkészítése nagy kihívás volt a számukra. Amikor belevágtak ebbe a feladatba, sokan nézték őket őrültnek, de végül önmagukat is felülmúlva, világszínvonalú teljesítményt értek el.


Hihetetlen élmény, hogy egy képbe ilyen részletességgel bele tudunk nagyítani, megéri kipróbálni ezen a linken: Éjjeli őrjárat (717 gigapixel).

 

 

Forrás és fotók: Rijksmuseum

látogató, muzeológia, múzeumandragógia, támogatás
2021-06-10 14:00
látogató, múzeumandragógia, műhely, téma
2021-06-19 14:00