EN facebook

Ki jön vissza a Múzeumok Éjszakája után?

MŰHELY

2021-06-19 14:00

A Múzeumok Éjszakája a legnagyobb országos múzeumi programsorozatunk. Ezen a napon több ezer ember megy múzeumba attól függetlenül, hogy az év további napjain látogatja-e ezeket az intézményeket.

 

Ez a múzeumoknak egy nagyon jó lehetőség lenne arra, hogy találkozzanak olyan látogatókkal, akik nem tartoznak a tipikus látogatóik közé, akik nem múzeumbarátok vagy múzeumrajongók. A legtöbb helyen sok izgalmas és érdekes programot szerveznek, de azzal már nem foglalkoznak, hogy a látogatókról adatokat és tőlük véleményeket gyűjtsenek.


Egy ilyen esemény a legtöbb esetben nem alkalmas arra, hogy hosszabban megkérdezzük a látogatóinkat, de egy jól átgondolt kérdéssel mégis fontos és hasznos információkhoz juthatunk. Emellett lehetőségünk van arra is, hogy egy-egy kezdeményezésünkkel, különleges ajánlatunkkal visszahívjuk az embereket, hogy az éjszakai látogatók nappal is eljöjjenek majd hozzánk.

 


Mérjünk egyszerűen - Téphető kupon

 


Nagyobb eseményeken, különösen azokon, ahol sok gyerekes család vesz részt jó eszköz lehet a vélemények gyűjtésére a téphető kupon. A látogatónak csak annyi a dolga, hogy néhány kérdést elolvas és a számára megfelelő válasznál betépi a lapot. 4-6 kérdés a maximum, amit egy lapra fel tudunk tenni, de még így is egy könnyen és jól használható eszköz lehet a demográfiai adatok, az elégedettség és a vélemények gyűjtésére. Erről az eszközről részletesebben itt írtam: Téphető kupon - egy egyszerű mérési eszköz.

 


Egy kérdés, látványos válasz

 

Mivel a Múzeumok Éjszakáján minél több programon szeretnének részt venni a karszalagot megváltó látogatók, ezért a legtöbb esetben nem lesz lehetőségünk sokat kérdezni vagy hosszabb válaszokat kapni. Azért ilyenkor is van lehetőségünk a visszajelzések gyűjtésére. Feltehetünk egy kérdést a rendezvényünkkel vagy a látogatóval kapcsolatosan, ami nekünk valamilyen szempontból a legfontosabb. A válaszadási kedvet növelheti, ha valamilyen kreatív módot választunk a válaszok gyűjtésére. Ilyen lehet például egy véleményfal, ahova a megfelelő részhez felragaszthatunk egy pöttyöt vagy a szavazóüvegek is (szavazni szinte bármivel lehet: kővel, gesztenyével, ping-pong labdával, dominóval, parafadugóval stb. annak megfelelően, hogy mi illik az intézményhez).

 

Ha további ötletekre lenne szükségetek vagy kérdésetek lenne ezzel kapcsolatosan, írjatok nekem.

 


Fotó: Add YourVoice!

 

 

Szeretnénk, ha visszajönnének


Az is nagyon fontos lenne, hogy ezen az eseményen valamilyen kapcsolatot alakítsunk ki azokkal, akik egyébként év közben nem látogatnak el hozzánk vagy most először vannak múzeumunkban. Üdvözölhetjük azokat, akik először jöttek el hozzánk egy kis ajándékkal, hogy még emlékezetesebbé tegyük ezt a látogatást és jelezzük feléjük, hogy várjuk vissza őket. A kiosztott ajándékok mennyiségével pedig meg is tudhatjuk, hogy hány látogató járt nálunk most először.


Emellett érdemes lehet olyan kuponokat, ajánlatokat is kidolgozni, aminek a segítségével rávehetjük a látogatókat a visszatérésre pl.: email cím megadása esetén ingyenes tárlatvezetésre szóló kupont adunk vagy a következő látogatásukkor megajándékozzuk őket egy gyerekeknek szóló kiadvánnyal stb. Az ilyen akciók remek alkalmat adhatnak arra, hogy megnézzük valójában hányan térnek majd vissza.

 


Minden ilyen kezdeményezésnek az a lényege, hogy a látogató érezze, hogy fontos nekünk és nem csak a mai estén. A helyszínen lehetőségünk van megragadni a látogató figyelmét és további részvételre ösztönözni. Ne hagyjuk csak úgy elsétálni őket, mert ki tudja, hogy visszajönnek-e még valaha!

 


Köszönöm, hogy eljutottatok idáig az olvasással. Örülök, ha írtok nekem (agnes@kulturalisertekeles.hu) és megosztják velem, hogy ti kértek-e visszajelzéseket a látogatóktól majd a Múzeumok Éjszakáján.


Borítókép forrása: pixabay.com

 

Múzeumok Éjszakája, programajánló
2021-06-15 18:00
látogató, muzeológia, múzeumandragógia, támogatás
2021-06-10 14:00
design, látogató, muzeológia, műhely, tárgy, virtuális
2021-03-15 16:30