EN facebook

Európai múzeumi konferencia a jövő kihívásait is magabiztosan megoldó múzeumokról - Jelenleg is zajlik a harmincadik születésnapját ünneplő NEMO tanácskozása

TÉMA

2022-10-11 07:00

Az Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata, a NEMO (Network of European Museum Organisations) a portugáliai Loulében a napokban tartja éves konferenciáját. A teljes program október 9-től 11-éig tart, azonban tegnap délelőtt nyílt meg hivatalosan a szakmai rész. Két napig a megbeszéléseké, a workshopoké és az előadásoké a terep, melyeken 40 ország több mint 200 szakembere igyekszik feltárni és megismerni azt az innovációt, elkötelezettséget és  rugalmasságot, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a múzeumok relevánsak maradjanak és felkészüljenek a jövőre.

 

A NEMO idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, ebből a szempontból is mérföldkőnek számít az európai múzeumi közösség legújabb konferenciája. A program során a résztvevők arra keresik a választ, hogyan lehetnek a múzeumok innovatívabbak, rugalmasabbak egy gyorsan változó és kihívásokkal teli világban.

 


A NEMO 1992 óta támogatja és képviseli a múzeumokat Európa-szerte. A szervezet a 2022-es témaválasztásával egyértelműsíti, hogy pártolja és serkenteni kívánja a múzeumok rugalmasabb és időtálló, alkalmazkodó, reziliens (futureproofing) működését. A konferencia részletes elemzést ad a múzeumi szektor válságokra adható válaszairól– legyen szó háborúról, világjárványról, energiaválságról, társadalmi igazságtalanságról vagy éghajlatváltozásról. Annak érdekében, hogy a múzeumok ösztönözzék az innovációt, és ezáltal alkalmazkodóbbá és rugalmasabbá váljanak, a konferencia az ágazaton belül már meglévő kreatív készségeket hangsúlyozza és a kulturális területen kívülről merít inspirációt új megközelítések, perspektívák és ötletek megtalálásához.

 

 

További információ

 

 

bezárás, energiaválság, külföld, műhely, NEMO, szervezet, téma
2022-09-27 07:00
bezárás, muzeológia, múzeum, NEMO
2020-05-02 09:00