EN facebook

Az energiaválság európai múzeumokra gyakorolt hatásairól - a NEMO nyilatkozata

MŰHELY

2022-09-27 07:00

Network of European Museum Organisations - NEMO
(Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata)

 

Berlin, 2022. szeptember 16.

 

A növekedő energiaárak Európa-szerte súlyos terhet rónak a múzeumokra és más kulturális intézményekre. Jelentős áremelkedés várható ősszel és télen a villamos energia és fűtés terén, az energiahordozók világpiaci árának rendkívüli mértékben történő emelkedése miatt. Az európai múzeumoknak az elmúlt két évben komoly kihívásokkal kellett szembenézniük a járvány alatt, a jelentősen visszaesett látogatószámok okozta óriási bevételkiesések miatt. A múzeumok és egyéb kulturális intézmények általában rögzített költségvetésből fedezik a működésüket, beleértve az energiaárakat is. Az elmúlt években az energiaárak viszonylag alacsonyak voltak; az idei, és az elkövetkezendő években várható áremelkedések viszont joggal tölthetik el aggodalommal a múzeumokat, ugyanis egyes intézmények az energiaköltségek akár 400%-os áremelkedését vetítik elő a télre.


A kulturális szektor már bizonyította rugalmasságát és alkalmazkodóképességét a COVID-19 járvány alatt, és természetesen minden szükséges lépést meg fog tenni az aktuális válság leküzdéséhez is. Az energiaköltségek megtakarítása érdekében minden lehetséges módszert megvizsgálnak. Ennek érdekében már jelenleg is elérhetők különböző szervezetek által nemzeti és helyi szintén közzétett javaslatok. A járvány múzeumi költségvetésekre gyakorolt hatása viszont nem elhanyagolható, ami jelentősen korlátozza az intézmények infrastruktúrájára, fenntarthatóságára és energiahatékonyságára fordítható keretét. Ezen felül számos országban a közművelődési szektor elmaradó beruházásai is akadályozzák a múzeumok energiahatékonyságát, ami az energiaválság előrehaladtával további költségnövekedéssel fog járni. Fontos tényező a kulturális örökségvédelem is, mivel számos múzeumépület műemléki védelem alatt áll, és ez további akadályt jelenthet az energetikai korszerűsítések számára.

 

Ahogyan azt már a járvány alatt megtapasztalhattuk, válsághelyzetekben a kulturális terek megléte rendkívül fontos a társadalmi kohézió és az egyéni jólét szempontjából is. Az európai kulturális szektor jelenleg is vészhelyzetben van, a járvány hatásai továbbra is érezhetők. A NEMO aggodalmát fejezi ki a megnövekedett energiaköltségek miatt, mivel az a múzeumok kínálatának és nyitvatartásának drasztikus csökkenésével, vagy esetleges bezárásával járhat. A múzeumok bezárása, illetve szolgáltatásainak csökkentése energiatakarékossági szempontból minimális, viszont annál jelentősebb negatív hatást gyakorol Európa kulturális és társadalmi életére.


A NEMO arra kéri a döntéshozókat valamennyi szinten, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a múzeumok nyitva tartása érdekében!


• Vegyék figyelembe a növekvő energiaárakat, és azoknak megfelelően növeljék meg a múzeumok működési költségvetését.


• Biztosítsák a múzeumok és kulturális intézmények 2022. évi további kifizetéseihez és költségvetési kiigazításaihoz szükséges újabb forrásokat.


• 2023 és az azt követő évek szükségeinek megfelelően növeljék meg a működési költségeket fedező rögzített költségvetéseket.


• Biztosítsanak további forrásokat a múzeumi infrastruktúrák fejlesztéséhez, hogy az épületek a lehető leghamarabb hatékony energiafelhasználásúak, környezetbarátok és fenntartható módon üzemeltethetők legyenek.

 

 

Forrás: ne-mo.org