EN facebook

Eucharistia - Szabadtéri tárlat nyílt az Andrássy úton

KIÁLLÍTÁS

2021-08-28 20:00

Eucharistia címmel tablókiállítás látható 2021. augusztus 26-ától a Magyar Művészeti Akadémia irodaházának Andrássy úti oldalán. A szabadtéri tárlat a közelgő Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik.

 

A tizenegy tabló a magyar történelem évszázadait megidézve mutat be fotón egy-egy műtárgyat, művészi alkotást. Minden tabló egy-egy betűt rejt, amelyeket összeolvasva az Eucharistia latin felirat rajzolódik ki.


A történelmi kontextusba helyezett tablókiállításon az alkotások hétszáz évet ölelnek fel, soruk időrendben az Esztergomi Keresztény Múzeumban őrzött 13. századi, Limoges-ban készült vörösréz ostyatartó pyxistől Hager Ritta Remény (2000) című gobelinjéig terjed. De találkozhatnak az érdeklődők Molnár C. Pál, Olasz Ferenc, Schrammel Imre egy-egy alkotásával is, valamint jelentős egyházi gyűjtemények több száz éves, értékes kincseivel, ötvös- és textilművészeti darabokkal, festményekkel. A kísérő szövegek röviden összegzik az alkotások születésének történelmi korszakát, kiemelve a kulturális és az egyházi vonatkozásokat.


A közlemény kiemelték, hogy az MMA ezzel a kiállítással is tisztelegni kíván azon művészek előtt, akik Isten dicsőségének hirdetését, hazájuk megbecsülését és kortársaik örömét szolgálták tehetségükkel egy életen keresztül. A tárlat a magyar intézetek kulturális diplomatáinak felkérésére, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve a budapesti helyszínnel párhuzamosan jelenik meg Rómában, Stuttgartban, Erdélyben Torockón, Déván és Kolozsváron, továbbá Lengyelországban Czestochowában, Stary Saczban és Varsóban.


Szintén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a Vigadó Galériában kortárs művészeti kiállítás nyílik Találkozás címmel szeptember 1-jén. Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban ugyancsak a Eucharisztia tiszteletére láthatók és hallhatók hasonló tematikájú programok, kiállítások szinte folyamatos jelleggel szeptember 20-ig.


A kongresszus tiszteletére az MMA iparművész és képzőművész tagjainak alkotásaiból májusban nyílt tárlat a Római Magyar Akadémián Ne féljetek címmel; a Képzőművészeti Tagozat kültéri kiállítását korábban Székesfehérváron, jelenleg Esztergomban láthatja a közönség.

 

 

Borítókép forrása: hirstart.hu

gyarapodás, képzőművészet, kiállítás
2018-11-27 08:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-05-16 12:00