EN facebook

A pécsi püspöki textilgyűjtemény kiemelkedő darabja lehet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fő attrakciója

TÁRGY

2021-07-19 16:00

Pécsi Püspökség számos kincset rejt, egyik ilyen különlegessége a textilgyűjtemény, mely miseruhákat, liturgikus öltözeteket, oltáron lévő textileket, illetve falikárpitokat tartalmaz.

 

A pécsi püspöki textilgyűjtemény éke egy püspöki palást, mely idén a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fő attrakciója lehet. A kongresszusra számos programot szerveznek, egyik helyszíne a Pesti Vigadó, ahol az egyházi textíliákat is bemutatják. Itt lesz kiállítva a pécsi püspöki palást is, amelynek története 1938-ig nyúlik vissza. Abban az évben kettős ünnep volt a magyar katolikus egyház életében. Nemcsak az első magyar Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust tartották a fővárosban, melyen több millióan vettek részt, hanem Szent István-év is volt. Ebből az alkalomból készítették el a pécsi Szent István-székesegyház számára a 28 darabból álló nagy ornátust (a főpapi szentmise liturgikus ruhái). A megrendelője Virág Ferenc pécsi püspök, tervezője és egyben készítője Szabó Éva volt, a kor kiemelkedő textilművésze, aki rengeteg hazai és nemzetközi elismerést kapott.

 

A püspökség 1937-ben vette fel a kapcsolatot Szabó Évával, Komócsy István kanonok közvetlenül tárgyalt a művésszel, illetve bevontak egy szakértőt is, Somogyi Antal győri teológiatanárt. A ruhákat hat hónapig tervezte a textilművész, aki Párizsba is elutazott, hogy a középkori miseruhákat tanulmányozza. Két hónapba telt, mire megvarrták. A kollekció fő eleme a palást, melyből négy darab készült: Szent István, Szent Imre, Szent László és a Jó Pásztor (ez kerül a kiállításra) alakjával. Az ornátus darabjait 1938. augusztus 20-án Virág püspök felszentelte liturgikus célra.

 

A gyűjtemény további jelentős tárgyycsoportját a falikárpitok alkotják.

– Ritkaságszámba megy, hogy egy teljes sorozat legyen falikárpitokból, Pécs ilyennel is büszkélkedhet. A 16. század végén készültek Brüsszelben, és valószínűleg Mária Terézia ajándékozhatta Klimó György pécsi püspöknek. Összesen hat darab van belőlük, ezek a pécsi püspöki palotában láthatóak – mondta Bodnár Boglárka, a Pécsi Egyházmegye múzeológusa. – A textilgyűjteményünk török kor utáni. Az első miseruhákat Bécsből, Pozsonyból rendelték meg a püspökök. Később már csak az anyagokat hozták ezekből a városokból, és pécsi szabómesterek varrták meg azokat.

 

 

Forrás: bama.hu

emlékezet, gyarapodás, iparművészet, tárgy, technika, történelem
2021-06-29 07:00
emlékezet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, történelem, virtuális
2020-11-21 20:00
design, iparművészet, képzőművészet, kiállítás, kortárs, programajánló
2021-04-10 08:00