EN facebook

ÉRZÉS / FEEL: Cedric af Geijersstam kiállítása a Barabás Villában

2024-05-22 07:00

2024. május 29-én finissage esemény zárja, a 30-ig látogatható Cedric af Geijersstam ÉRZÉS – FEEL című kiállítását. A multimédiás tárlat az örömöt, mint érzést esztétizálja, magát az érzést kívánja érzékelhetővé tenni.

 

Az öröm és a különböző érzések belső vagy külső inger hatására képződnek, ezek megjelenése és intenzitása szubjektív és pillanatnyi, környezettől, szituációtól és embertől függ, ezért is nehezen leírható.

 

A kiváltó okot ismerhetjük, de maga az öröm fogalmát nem könnyű megmagyarázni, ezért jó ötlet a művészethez fordulni és annak segítségével esztétizálni az érzést. Az örömöt konkrét gyakorlati példák helyett absztrahálással jeleníti meg a művész, a valóságon túlmutató, és az abból elvont eszközökkel.

 

Fotó: Vainel Gergely Gyula 

 

Absztrakt keretek közé helyezve múlhatatlanná válik az érzés, amely a valóságban nem maradandó. A szigorú vonalak és a szabályos formák, mint a rombusz és a kör, keretezik a képeken megjelenített fényfestést, a fény, mint hullám, alakjában ellentétben áll az absztrakciók szögegyenes vonalaival. A fény általában pozitív asszociációkat ébreszt az emberben, az öröm és boldogság témájában. A kiállítás fő színei a kék és piros, és azoknak összemosódása, ez a két szín a hideg-meleg ellentét párosára utalhat, ebből következtethetve asszociálhatunk az öröm intenzitására.

 

Fotó: Vainel Gergely Gyula

 

A kör alakú festmények peremén erőteljes határt képeznek a színek, melyek a kör közepének irányában egyre jobban elmosódnak és elhalványodnak, ezt tekinthető egy érzés átélésének folyamataként, ahogy az először intenzíven hatást gyakorol, majd szépen lassan, esetleg észrevétlenül enyhül és elillan.

 

A rombusz, kör és henger alakokban rögzített formák az öröm különböző, szabálytalan megjelenései, amelyek mind hasonló, de nem egymással megegyező tartalommal bírnak.

 

Fényképek, festmények és hanghatások is segítik az öröm érzetének megértését, egymás hatását erősítik, így a kiállítás élménye még intenzívebbé válik.

 

 

Fotó: Kuttner Ádám

 

A kiállítás a Budapest FotóFesztivál keretein belül valósult meg és 2024. május 30-ig látogatható a Barabás Villában.

 

A borítóképet Kuttner Ádám fotózta.

gyűjtemény, kiállítás, művészet, programajánló, téma
2024-05-23 07:00
fénykép, képzőművészet, kiállítás, kortárs, művészet
2024-04-05 13:00
fénykép, kiállítás, kortárs, művészet, programajánló
2023-09-08 07:00