EN facebook

Abstraction Attraction - Absztrakció Vonzásában: Cedric af Geijersstam kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2024-04-05 13:00

A belépés, mint folyamat, ami az átmeneti állapotot, a valami újba való megérkezést jelöli. Ez egy pillanatnyi folyamat, egy átmenet, amely lehet bizonytalan, reményteli, de mindenképpen egy olyan szubjektív élmény, melyet érdemes több szemszögből is megvizsgálni. A belépés egy olyan momentum, amely egyszeri és nem megismételhető. Pillanatisága hasonlít a fénykép és az ecsetvonás unikumára, ezek segítségével rögzíti Cedric af Geijersstam a belépés folyamatát. Az Abstraction Attraction - Absztrakció vonzásában című kiállítás április 23-ig látogatható a KristofLab-ben.

 

A kiállításon fontos szerepet játszanak az intenzitás érzékeltetésében az élénk színek. A rózsaszín és piros hangsúlyos a formákon, fény- és árnyjátékokon kívül, ezek segítségével a befogadás élménye is érzékibbé válik. Geijersstam gyakran a fekete-fehér fotókat helyezi előtérbe, hogy a megörökített képeken a formaiság legyen a főszerepben, ezért érdekes, hogy milyen hatást kölcsönöznek az élénk színek.

  

Fotó: BPF- Fekete Celesztina

 

Fontos szerepet kap a fény is, amely a fotográfiákat hátulról világítja meg, ezzel is növelve a képek játékosságát és intenzitását. A képek érzékelését segítik a háttérben halkan morajló hanghatások.

 

Fotó: BPF- Fekete Celesztina

 

A kiállított fotósorozat a Pink Void nevet viseli, a void magyarul űrt, ürességet jelent. A fényképek liminális tereket ábrázolnak, olyan átmeneti határállapotot, melyek átvitt értelemben, csak absztrakt módon értelmezhetők. A liminalitás a kör alakú festményt is jellemzi, a kép szélén intenzív határokat szab a piros szín, amely a kör közepéig nem ér el, a belső rész fehéren marad. Ez a mű is a korábban említett űrre asszociál, amely határokon kívül esik és nem látni, hogy hová tart.

 

A művész az árnyékok és formák absztrakt kompozícióját újragondolja, fényképből utómunka segítségével alkot nonfiguratív mozgóképet. A disztorzió által ugyanazt az ábrát egész más perspektívából láttatja. A szürreálissá vált formák mozgása a változás folyamatának fluktuáló, szabálytalan mivoltjára reflektál.

 

Cedric af Geijersstam jelen multimédiás kiállításával bebizonyítja, hogy különböző képzőművészeti ágakban is magabiztosan, önmagát nem meghazudtoló módon megállja a helyét. A fotográfiák, a mozgókép és a hang egymás hatását erősítik, együttes észlelésük komplex esztétikai élményt nyújt.

 

A kiállítás a Budapest FotóFesztivál keretein belül valósult meg és 2024. április 23-ig látogatható a KristofLab-ben.

 

A boítóképet Fekete Celesztina (BPF) készítette.

fénykép, kiállítás, kortárs, művészet, programajánló
2023-09-08 07:00
fénykép, kiállítás, kortárs, látogató, művészet, programajánló, téma
2023-02-04 07:00