EN facebook

Értékes repülőgép makett került a Közlekedési Múzeumhoz

GYARAPODÁS

Egy Horváth III-as repülőgép makettje került a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe. A történet számos izgalmas epizódot rejt magába, kezdve onnan, hogy a replikát sokan a budapesti Sofitel hotelben láthatták korábban, innen érkezett meg a Közlekedési Múzeumhoz. Itt korábban az eredeti gépet is őrizték, de a szép másolatra is már régóta vágytak.

 

Az eredeti gépet még a repülés hőskorában, az 1910-es évek elején tervezte Horváth Ernő. Ez volt a legelső repülőgép, amivel elrepültek Budapest belvárosa felett. Ugyanez a gép volt az, amelyik az akkor még Magyarország tengeri kikötőjének számító Fiume és az előtte elterülő tengeröböl felett átrepült. Később az eredeti gép a Közlekedési Múzeumba került, ott ki is állították, egészen a második világháború végéig volt látható, amikor a múzeumot ért bombatalálatok következtében szinte teljesen megsemmisült. Csak a motorja maradt meg, amit a múzeum azóta is féltve őrzött meg gyűjteményében.

 

A repülőgépről később két életnagyságú modell készült, amelyek közül az egyik külföldre került, sőt ott máig múzeumi kiállításban látható. A Hannover-Laatzen Repülőmúzeumban büszkén mutatják be a korai magyar repülőgép igényes replikáját, aminek már sem az eredetijével, és eddig a másolatával sem rendelkezett a budapesti Közlekedési Múzeum.

 

 

Most viszont a másik replika már a múzeum gyűjteményét gazdagítja. Ezt a másolatot ugyanis nem vitték külföldre, hanem 1983-tól a korábbi Sofitel hotel átriumába lógatták be, és adományozta most a szálloda felújítását végző BDPST Group a Közlekedési Múzeumnak. A Horváth III. repülőgép eredetivel azonos méretarányú modellje ezzel a lehető legjobb helyre került.

beruházás, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2021-02-11 07:00
gyűjtemény, kiállítás, közlekedés, múzeumandragógia, Pulszky Társaság, technika
2023-07-16 20:00