EN facebook

„Én a menyasszony – Az én menyasszonyom” - a Magyar Nemzeti Múzeum rajzpályázata 3-12 évesek számára

FELHÍVÁS

2023-01-12 07:00

Magyar Menyasszony címmel egy igazán különleges, mindenkit megérintő kiállítással készül idén decemberben a Magyar Nemzeti Múzeum, amelyet több kapcsolódó esemény és program előz meg. Első alkalommal gyermekrajz pályázatot hirdetünk 3 korosztályban, 3-12 éveseknek, ahol arra buzdítjuk a gyermekeket, hogy rajzolják le nekünk, hogy milyenek lennének menyasszonyként, vagy milyennek látják a menyasszonyokat. A legsikeresebb művek alkotóit a múzeum díjakkal jutalmazza, és a pályaművekből válogatást mutatunk majd be a kiállításban.

 

A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján és a közönségszavazás eredményeként további értékes különdíjak, csoportos múzeumi programlehetőségek és ingyenes múzeumi belépők találnak majd gazdára.

 

Az esküvők sok mesét ihlettek meg, mindannyian ismerjük a boldog véget, amikor megülték a lakodalmat, és mulattak, azután boldogan éltek, amíg meg nem haltak. De vajon egy hetedhét világra szóló lakodalomban milyen ruhákat hordanak? És vajon milyen ruhát hord egy menyasszony? Erre keressük a választ a most induló gyermekrajz pályázatunk keretében.


A gyerekeket arra buzdítjuk, engedjék szabadon fantáziájukat, és rajzolják le saját magukat menyasszonyként, vagy a leendő menyasszonyukat.


A pályázat kritériumai között szerepel, hogy az alkotások A4-es, vagy A3-mas papírra készüljenek, az elkészült munkákat pedig digitális úton, e-mailben juttassák el a múzeum számára. A befotózott, vagy szkennelt képeket a lehető legjobb felbontásban (max: 4 MB), és JPG, vagy PNG formátumban várjuk, és fontos, hogy a fájlnévnek tartalmaznia kell az alkotó nevét és korcsoportját, illetve értesítési e-mail címet kell még jelölni.


A Bíráló Bizottság tagjai neves szakemberek, így dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a projekt főkurátora, valamint Benes Anita a Daalarna márka alapító-tervezője, a bizottság elnöke.

 


Nevezési korcsoportok:
Óvodás korosztály: 3-6 éves korosztály
Általános iskola: 1-3. osztály
Általános iskola: 4-6. osztály

 

Beküldési cím: magyarmenyasszony@mnm.hu


Beküldési határidő: 2023. február 7.

 

Részletes pályázati felhívás

 


A 2023 decemberében megvalósuló Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításon a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából ismerhetik majd meg az esküvői szokások, hagyományok, viseletek változását 1522 és 2022 között.


A gyermekrajz pályázat mellett még több programmal készülünk, és hamarosan létrehozzuk az ország legnagyobb online esküvői gyűjteményét is, a különleges darabokat pedig be is mutatjuk decemberben. Addig is bíztatunk mindenkit a múzeum Magyar Menyasszony című facebook csoportjához való csatlakozásra, ahol bárki fotóval mesélheti el saját, vagy családjának esküvői történetét.

Az év kiállítása, díj, divat, emlékezet, kiállítás, Pulszky Társaság
2020-09-28 20:00
Az év kiállítása, divat, fénykép, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság
2020-10-08 21:25