EN facebook

EMLÉK – TÁRGY – ALKOTÁS

FELHÍVÁS

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Múzeum

 

EMLÉK – TÁRGY – ALKOTÁS

 

nyilvános irodalmi és fotópályázatot hirdet a karantén idejére.

 

 

VALÓS TÁRGYAK A VIRTUÁLIS TÉRBEN


Tárgyak, amelyek körül vesznek bennünket. Tárgyak, amelyek beszélnek. Tárgyak, amelyeknek története van. Egy tárgy, amely egy egész korszakot szimbolizál. Egy tárgy, amely érzéseket, emlékeket hív elő. Nektek is van ilyen?

 

Az Evangélikus Országos Múzeum számos tárgyat őriz, amelyek egy-egy kivételes történelmi eseményt idéznek fel. Az 1838-as pesti árvízről és a Deák téri gyülekezet példás segítségnyújtásáról egy ezüst kehely tanúskodik, amelyet egy a templomban menedéket találó hálás izraelita csináltatott a katasztrófa elmúltával. A trianoni békediktátum sújtotta idők elevenednek meg a besztercebányai evangélikus iskola magyar zászlójában, amelyet a testére csavarva csempészett át a határon a líceum egyik elűzött diákja.

 

A múzeumi tárgyakon kívül egy-egy otthon őrzött relikvia is számunkra fontos eseményeket hozhat elénk. A nagymama recepteskönyve, egy régi íróasztal, egy levél…

 

Most is kivételes időket élünk. Ma ebben a bezárt helyzetben milyen tárgyak értékelődnek föl? Milyen tárgyak kapnak különös jelentőséget?


Két kategóriában pályázhattok.

 

I. Irodalmi pályázat

 

A bezárt múzeumokban a tárgyak is karanténba kényszerültek. Keltsük őket életre! Mit mondanak most számunkra? Összegyűjtöttünk 13 tárgyat az Evangélikus Múzeum gyűjteményéből, illetve az elmúlt évek időszaki kiállításain látható művekből. Melyik az közülük, ami kifejezi számodra a mostani karantén-létet?

 

Írd le prózában vagy versben max. 3000 karakter terjedelemben.

 

II. Fotópályázat

 

Rendezzünk kiállítást olyan tárgyakból, amelyek a karantén időszakot jelképezik! Szerinted mit fognak őrizni erről az időszakról a múzeumok? Mit fogsz mutogatni unokáidnak, amivel kicsit átélheti, mit jelentett a karantén? Van-e olyan tárgy, ami megmutatja a nehézségeket vagy éppen rámutat arra, hogy mivel gazdagított ez az időszak?

 

Várjuk fényképeiteket olyan tárgyakról, helyszínekről, illetve életképekről, amelyek a karanténban töltött heteket jelképezik számotokra. Adj címet vagy csatolj rövid leírást hozzá!

 

Ki pályázhat?

 

10 éves kor felett bárki.

 

Hogyan pályázhat?

 

Várjuk írásaitokat és/vagy fényképeiteket az eom.latogatas@lutheran.hu címre. 

 

A tárgy mezőbe írd be, karaténpályázat.

 

Add meg

 

• neved
• életkorod
• e-mail címed
• telefonszámod

 

Díjak: A beérkezett pályamunkák jutalomban részesülnek. A legjobb pályamunkákat digitális katalógusban kívánjuk megjelentetni és közönségszavazásra bocsátjuk.


Határidő: 2020. június 1.

felhívás, #muzeumozzaszobadbol, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00
felhívás, gyűjtemény, pályázat, tárgy
2020-04-08 17:00