EN facebook

Múzeumi karantén-pályázat

2020-04-02 16:00

"itt nemigen lehet élni

másképpen, mint a szellemet munkára fogva,

kedélytelen komolysággal, s lemondani

játékosan szabad kiéléséről sokféle ötletünknek,

nem kívánva a tér tágasságát, arcok és helyszínek

cserélődését olykor"

Petri György: Demi Sec (részlet)

 

 

Karantén-pályázat indul a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében.

 

 

Mindannyian sokszor gondolkodunk azon: bárcsak jönne valaki, aki legalább egy pillanatra megállítaná az időt, hogy összeszedjük magunkat! A sok, stresszes nap után, milyen jó volt, amikor egy teljesen más élmény - legyen az akár egy utazás, vagy egyszerűen időtöltés a haverokkal - rámutatott arra, hogy mennyi minden fontosabb az állandó rohanásnál.

 

Hát, eljött a más. Megállt egy kicsit az idő, belassult az élet, megváltoztak a kapcsolatok és nem ugyanazok a hatások érnek bennünket, mint korábban. Az iskolai tanulás most digitális oktatás lett és hiányoznak azok az emberek, akik miatt még a suli élvezhető volt.

 

Mégis, talán épp ebben a helyzetben érezhetjük meg azt is, hogy az elszigeteltség ellenére, nem vagyunk egyedül – számos helyen találkozhatunk: erkélyeken, videochaten, telefonon, üzenetben. Hirtelen a szülők által sokat szidott közösségi média segít abban, hogy ne veszítsük el kapcsolatainkat.

 

Mi is erre törekszünk, ezért összefogtunk, hogy egy remek pályázatot készítsünk nektek! Várunk minden középiskolást és fiatal felsőoktatásban tanulót!

 

Ha már passzív befogadóként tele van a fejed és a mémek is kezdenek kevésbé viccesek lenni, van számodra egy jó ötletünk: alkoss! Nem szükséges ehhez a művészet megszállottjának lenned, elég az is, ha csupán ki szeretnél kapcsolni egy picit...

 

Ha esetleg még mindig nem éreznéd magad kellőképp motiváltnak, azt is eláruljuk, hogy a legkiemelkedőbb pályázókat pénzjutalommal díjazzuk!

 

A feladat:  konkrétan bármit (is) készíthettek #karantén hívószóra, mi csupán inspirálni szeretnénk titeket. Lejjebb görgetve találtok egy listát a felhasználható gyűjteményi darabokról. Minden esetben megadunk egy múzeumi tárgyat és ezekhez kapcsolódó kisebb szövegeket - innen ti jöttök és a fantáziátok!

 

 

 

 

Hogyan pályázz?

 

 

Indulj ki az alábbi művekből és gondold végig a segítségükkel, hogy milyen a te karantén-életérzésed! Nem muszáj ezeket felhasználnod, akár el is vonatkoztathatsz tőlük.

 

Készítsd el műalkotásodat az alábbi kategóriák valamelyikében*:

  • Irodalom
  • Képzőművészet
  • Zene
  • Mozgókép

*Polihisztorok figyelem! :) Egy ember több alkotással is pályázhat, illetve összművészeti produkciót is létrehozhat, na meg többen is benyújthattok egy pályamunkát (a csoportnak nincs felső határa)!

 

Küldd el nekünk alkotásodat a muzeumikaranten@gmail.com email címre.

  • ha az irodalom szekcióban indultál, akkor preferáltan PDF formátumban szövegedet, melynek maximális hossza 10.000 leütés (szóközökkel együtt!)
  • képzőművészeti alkotás esetén a mű fényképét (nincs meghatározva a felbontás, de azért lássuk, mit kreáltál)
  • mozgókép és zene esetében azt a youtube linket, ahova feltöltötted előadásodat, vagy – ha ez nehézkes – küldd el nekünk wetransferrel. A mozgókép és zene ideális hossza maximum 5 perc, a minimumot Rátok bízzuk!

 

Az emailben, kérjük add meg:

  • nevedet
  • életkorodat
  • egy olyan email címet vagy elérhetőséget, amin tényleg el is érünk
  • és egy rövid bekezdést arról, mely mű, vagy művek sarkalltak alkotásra (maximum 3000 leütés)

 

A pályázat határideje, mert a karanténban lassan telik az idő, Te pedig gyorsan alkotsz:  április 30.

 

 

 

A gyűjtemény, amiből kiindulhatsz

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Tartsd a kapcsolatot!

 

Ludwig Múzeum

Legyél te is perfomanszművész! 

 

Magyar Cirkuszművészeti Múzeum

Önkéntes karantén?

 

Szépművészeti Múzeum

Te is tudod enyhíteni mások "fájdalmait" ebben az időszakban?

 

Magyar Nemzeti Galéria

Át tudod formálni a karanténod egy űrutazássá?

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

Less be Csáth Géza szobájába!

 

digitalizáció, gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-18 20:00