EN facebook

Élményutazást szervezett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a rétközberencsi óvodásoknak

MÚZEUMPEDAGÓGIA

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy hazánk műszaki és közlekedési örökségét azok számára is elérhetővé tegye, akik önerőből nem tudnák megoldani az eljutást az egyes helyszínekre.

 

A társadalmi felelősségvállalás ügyét szem előtt tartva 2023. május 11-én a múzeum munkatársai első ízben Budapesten látták vendégül a Rétközberencsi Mesevár Óvoda összesen 43 nagycsoportos gyermekét, óvodapedagógusát és kísérőiket. A múzeum hosszú távon elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás ügye iránt, így a következő években még több hasonló programot tervez megvalósítani.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Rétközberencsen lakó gyerekek a településen jelen lévő igen jelentős munkanélküliség miatt az átlagosnál jóval szerényebb körülmények között élnek, így közülük szinte senkinek sem volt még alkalma Budapestre utazni. A múzeum munkatársai saját szervezésben autóbusszal mentek el az óvodás gyerekekért és kísérőikért, hogy a főváros, és az ott található vasúttörténeti és egyéb közlekedési emlékek megtekintése után este hazavigyék a kis múzeumlátogatókat.

 

 

A múzeum munkatársai 2023. január óta egyeztetnek a Mesevár Óvoda óvopedagógusával, Kovács Ildikóval, hogy megismerhessék a meghívottak mindennapi helyzetét, az ott élő családok körülményeit, és így megfelelő támogatást tudjanak nyújtani számukra. A legtöbb helyi óvodás gyermeknek a lakóhelyéhez közel eső nagyvárosig sincs módja eljutni, így valóban páratlan élmény volt számukra a látogatás.

Rétközberencsről a múzeumpedagógiai és kommunikációs munkatársak kíséretében érkeztek a látogatók. Az Aeroparkkal együttműködésben szervezett buszút alatt volt mese, éneklés és játék - a közlekedés és az utazás témakörében. Kollégáink a korcsoport számára könnyen és befogadható módon ismertették a Műszaki és Közlekedési Múzeum tevékenységét, a fővárosi közlekedést, továbbá azt a felbecsülhetetlen gyűjteményt, amelyet a múzeum őriz közlekedési kultúránkról. A csoport a Városligeti Nagyjátszótérre érkezett, majd három tömegközlekedési eszköz kipróbálásával eljutottak a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol további foglalkozások, és a múzeum által biztosított közös étkezés várta őket. A Parkban Schneller Domonkos főigazgató mesélt nekik a régi mozdonyok történetéről és működésükről. A gyerekek közül sokan most először találkoztak olyan közlekedési eszközökkel, mint a busz, a villamost, vagy a trolibusz.

 


A múzeum egyéb szakmai kötelezettségei és küldetése mellett kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalás keretében való támogatói és edukációs tevékenységet, amelyet az ország más területein is folytatni kíván, ezzel is építve a kapcsolatot hazánk különböző pontjain, eltérő lehetőségek közt élő, ám a közlekedés iránt érdeklődő korosztályok között.

gyűjtemény, kiállítás, kortárs, közlekedés, látogató, technika
2023-06-27 17:00
ipari örökség, kiállítás, közlekedés, látogató, technika, téma
2022-10-03 18:00
gyűjtemény, közlekedés, MúzeumTrip
2020-06-17 21:48