EN facebook

Egy baranyai kismúzeum a fejlődés útján - a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény

FEJLESZTÉS

2020-12-10 14:00

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény részeként működő Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény folyamatosan fejlődik, újabb és újabb beruházások valósulnak meg az intézményben. 2020-ban AZ ÉV MÚZEUMA címért is versenybe szállt a muzeális gyűjtemény. A megvalósult nagy horderejű fejlesztéseket és a színvonalas szakmai, valamint tudományos munkát elismerve oklevélben részesült.

 

A komlói muzeális gyűjtemény épülete fokozatosan korszerűsödött az elmúlt esztendőkben, sikeres pályázatoknak köszönhetően – a támogatások eredményeként mára szakmailag és tartalmilag egyaránt megújult a létesítmény.

 

Az elmúlt években egymás után öt alkalommal nyert Komló a Kubinyi programban, így ennek keretében összesen már több mint tízmillió forintot költhettek különböző fejlesztésekre. Sor kerülhetett az elmúlt években egyebek mellett a Helytörténeti Gyűjtemény bányászati és néprajzi részének átalakítására, valamint a termek felújítására. Elkészült a Dinóbirodalom játszóház, sorra frissültek a múzeumi rész tematikus szekciói, és az eszközpark is bővült. A komlói gyermekkönyvtár is teljes felújításon esett át, a diákok pedig betekintést nyerhetnek a régi idők iskolájának stilizált tantermébe, amelyet szintén pályázati támogatásnak köszönhetően alakítottak ki az intézményben.

 

További nagyszabású beruházás volt a lift megépítése, amely az Interreg pályázati támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg, szintén a közelmúltban. Az új felvonó építésén kívül akadálymentesített mosdót is kialakítottak az épületben, továbbá a látássérültek tájékozódását megkönnyítő táblákat és felfestéseket is elhelyeztek a folyosókon.

 

Nemrég az épület alagsorában kezdődött el a felújítás és egy három helyiségből álló iroda kialakítása, melyben a múzeum és a könyvtár digitalizáló szobája is helyet kap majd.

 

 

A Kubinyi Ágoston Program keretében november első felében arról született miniszteri döntés értelmében az elnyerhető maximumot, 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a múzeum fejlesztésre.

 

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az országban egyedüliként a komlói intézmény kapta meg az elérhető legmagasabb pályázati forrást – hangsúlyozta Steinerbrunner Győzőné, a Komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény vezetője.

 

Az idei már a hatodik fejlesztési támogatás, amelyet a komlói intézmény a Kubinyi Program során az egymást követő években elnyert, a hat esztendő alatt összesen 16 millió forint forráshoz jutottak.

 

A tavaly odaítélt pályázati pénzből „A Mecsek természetvilága” című állandó természettudományi kiállítás fejlesztése kezdődhetett meg: három korszerű üvegvitrint alakítottak ki, amelyekben a Mecsek szempontjából legfontosabb geológiai korszakot mutatják be növényi és állati ősmaradványok felsorakoztatásával. Az új vitrinek hamarosan elnyerik végleges formájukat, a berendezésükön dolgoznak már a szakemberek.

 

 

Az idei pályázati forrás lehetővé teszi, hogy folytassák a tavaly megkezdett munkát, az emeleti aulában berendezett állandó természettudományi kiállítás másik fele, a recens élővilágot bemutató rész is megújulhat. A terv szerint a jövő év elején kezdik el a munkákat, az új kiállítás szervesen fog kapcsolódni a hamarosan elkészülő geológiai-paleontológiai részhez. A jövőre megépülő kiállításrész négy vitrinben fogja bemutatni a Mecsek négy jellemző élőhelytípusát, interaktív és a múzeumi ismeretszerzést segítő elemekkel, feladatokkal, érdekességekkel bővítve.

 


Forrás:

 

Folyamatosan fejlődik, gyarapodik a könyvtár; bama.hu


Idén is nyert a múzeum Komlón; bama.hu

Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, muzeológia, Pulszky Társaság, természettudomány
2020-10-07 20:00
kiállítás, régészet, természet
2017-10-14 08:00
kiállítás, múzeum, technika
2018-03-08 16:20