EN facebook

Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia portálja

DIGITALIZÁCIÓ

2021-06-16 18:00

Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia portálja, amelynek célja elérhetővé tenni egyebek mellett a szakterületek legfontosabb eredményeit, de a közgyűjteményi digitalizálás módszertani útmutatóját, a Fehér Könyvet is - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) egy olyan átfogó rendszer, mely a közgyűjteményekben őrzött kulturális javaink digitalizálását hivatott megvalósítani. Célja, hogy a közgyűjtemények anyagai digitális formában bárki számára, jó minőségben és informatív módon elérhetővé váljon, így elősegítve azok megismerését, a kultúra közvetítését, a tudományos kutatás és az oktatás támogatását.

 

A KDS lehetővé teszi a kulturális örökség szolgáltatásorientált, felhasználóbarát megjelenítését, és annak a lehető legteljesebb körű hozzáférhetőségét. 2019-2021 között összesen 5 milliárd 104,6 millió forintot biztosított Magyarország Kormánya a KDS megvalósítására.

 

Ennek érdekében az iintézmények kidolgoztak egy egységes módszertani útmutatót, az úgynevezett Fehér Könyvet. A megvalósításban kulcsszerepük van az ágazati aggregátor intézményeknek, amelyeknek feladata az egy-egy szakterületen belül megvalósuló feladatok összefogása, koordinálása és az eredmények publikálása.

 

Ilyen ágazati aggregátor-intézmény: könyvtári területen az Országos Széchényi Könyvtár, levéltári területen a Magyar Nemzeti Levéltár, múzeumi területen a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, audiovizuális területen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Filmintézet (Filmarchívum).

 

A Magyar Nemzeti Levéltár által üzemeltetett KDS Portál célja, hogy modern köntösben nyújtson könnyen elérhető információkat a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiáról és annak megvalósulásáról mind az érdeklődőknek, mind a közgyűjteményi szakma képviselőinek.

 

 

További forrás: kormany.hu