EN facebook

Elhunyt Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője

GYÁSZ

2022-09-30 20:05

Szinte értelmezhetetlen, amit most írni, kimondani próbálok: elhunyt Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője.

 

Évával 2005-ben dolgoztunk együtt először, egy hónap állt rendelkezésünkre, hogy a friss szerzeményt, a valóban különleges 4000 éves vizilóagyarból készített mágikus varázseszközt kiállításba komponáljuk, amit 2011-ben egy igazán izgalmas projekt követett: a Múmiák testközelben című időszaki kiállításra készülve négy ókori egyiptomi múmián követhettünk végig egy hosszabb, átfogó tudományos vizsgálatsorozatot, ennek részeként, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikájára szállítottuk őket CT vizsgálatra, de már a hivatalos rendelési idő után, nehogy a járó betegek megrémüljenek a végeredménytől:)

 

Éva mindig szívesen és színesen mesélt az egyiptomi kultúráról, a legkisebb, netán a legcsúnyább, de neki mégis legkedvesebb tárgyról is, emlékszem, hogy az 1. látványraktár kialakításakor mennyit számoltak és mértek Martinovich Zoli restaurátorral (aki két éve szintén nincs közöttünk), hogy minden tökéletesen elférjen.

 

 

Éva az elmúlt 10 évben kétszer is megrendezte (pontosabban a múzeum rekonstrukcióját követően a korábbi tapasztalatok felhasználásával átrendezte) a múzeum méltán népszerűvé lett állandó egyiptomi kiállítását, tavaly pedig társkurátora volt a II. Amenhotep korát, az ókori Egyiptom egyik legizgalmasabb és legvirágzóbb időszakát megidéző Fáraó sírjának felfedezése című kiállításnak.

 

Mindig mindenből a legjobbat akarta kihozni kedves, szerethető lényével, fáradhatatlan volt és nagyon emberi módon törekedett a tökéletességre. Rettenetes a múlt idő használata...Nagyon fog hiányozni.

 

Éva több cikket is írt a magyarmuzeumok.hu-ra, az egyiket most rá emlékezve olvassuk újra, remélve, hogy a lelke már az égbe szárnyalt, és kedvére társaloghat az égi szférákban tartózkodó istenekkel: Ba – a madár formájú „lélek”

 

gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló, történelem
2021-09-18 07:00
állományvédelem, gyűjtemény, kiállítás, műhely, programajánló, régészet, természettudomány
2022-05-16 07:00