EN facebook

Út az örökkévalóságba. Az egyiptomi múmiák titkai - Nemzetközi konferencia és kiállítás

KIÁLLÍTÁS

2022. május 16-20. között nemzetközi konferencia kerül megrendezésre az egyiptomi múmiakutatásról a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság támogatásával. Az egyiptomi múmiakutatás eredményeiről 2022. május 17-től augusztus 22-ig tekinthető meg az Út az örökkévalóságba – az egyiptomi múmiák titkai című kamarakiállítás.

 

A kiállítás a 2016-ban indult, egyiptomi múmiákkal foglalkozó projekt eredményeit és vizsgálati módszereit mutatja be a nagyközönség számára.


A projekt gazdája a Magyar Természettudományi Múzeum. A multidiszciplináris vizsgálatok a Magyar Természettudományi Múzeumban, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és az ELTE Török Aurél Gyűjteményében fellelhető, ókori egyiptomi, mumifikált emberi maradványokat érintették. A kutatás során alkalmazott módszerek között a klasszikus antropológiai vizsgálatok mellett szerves és szervetlen kémiai elemzések és orvosi képalkotó eljárások egyaránt szerepeltek.

 

A projektben résztvevő kutatók kiemelt fontosságúnak tekintik a non-invazív, azaz roncsoslásmentes kutatási eljárások keresését és alkalmazását, ezért törekedtek a lehető legkisebb mintamennyiséget igénylő vizsgálati eljárások alkalmazására. A mumifikált maradványokból ennek megfelelően csupán néhány gramm csont, lágyszöveti, és néhány milliméter textil szövet (bandázs) mintavétel történt.


A projekt első fázisában a történeti embertan módszereivel megállapították a halottak nemét, életkorát, majd ezt követően patológiai elváltozásokat kerestek. A csontokon található kóros elváltozásokat azonosították, különös figyelmet fordítva a testet ért traumákra és az esetleges fertőző betegségek nyomaira.


A szénizotópos kormeghatározásokkal behatárolták a múmiák korát. Az eredmények alapján meglepően összetett képet kaptak. A múmiák többsége a Ptolemaiosz–korszakban készült egy kivétellel, amely az Újbirodalom korából való. A kutatott maradványok tehát több mint kétezer-ötszáz, ill. háromezer évesek. Sikerült néhány különleges esetet is azonosítani, amikor az derült ki, hogy a leletek kora középkoriak, azaz nagy valószínűséggel nem ókori eredetűek.


A CT-vel, azaz komputertomográfiával elvégzett vizsgálatok segítségével a mumifikáló anyaggal és a bandázstextillel fedett csontok patológiailag is vizsgálhatóvá váltak. A módszer előnye, hogy a csontmaradványok több irányból és szeletekben elemezhetők,sőt 3D képi modell is készíthető a csontozatról és múmiákról is. A mumifikáláskor alkalmazott anyagok szervesanyag analízise is megtörtént, az adatok kiértékelése után a felhasznált anyagok, illetve a temetés körülményeit tudják pontosítani a kutatók.


A jövőt illetően a testeket borító bandázsszöveteken felfedezett pollen maradványok segítségével lehetőség nyílik a temetkezés pontos időpontjának (évszak) és a múmiák valószínűsíthető földrajzi lelőhelyének is a beazonosítására is.
A tárlat alkalmat ad arra, hogy az ókori kultúra bemutatása mellett figyelmet fordítsunk a 18-19. század folyamán Európában megjelenő Egyiptomot övező rajongásnak is.

 

 

A kiállítás első hetében két kísérő rendezvény-sorozat zajlik a Magyar Természettudományi Múzeumban, melyeknek támogatója a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság. A kutatók számára zártkörű műhelybeszélgetéseket szervez a múzeum, a kurátori és restaurátori feladatok, valamint további együttműködések megvitatására. Délutánonként pedig neves előadók tartanak ismeretterjesztő előadásokat a múmiakutatásról és az egyiptomi halotti kultusz rejtelmes világának részleteiről az érdeklődők számára.

 

2022. május 16. (hétfő)
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6., SemseyElőadóterem

 

15.00-17.00 Út az örökkévalóságba – Az egyiptomi múmiák titkai kiállításmegnyitó

 

Előadások:

 

17:00-18:00 dr. Mislav Cavka (University Hospital Centre Zagreb)
The Croatian Mummy Project


18:00-19:00 Szvák Enikő (Magyar TermészettudományiMúzeum)
A Nephthys Project

 

 

2022. május 17. (kedd)
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6., Semsey Előadóterem

 

Előadások:

 

17:00-18:00 dr. Albert Zink (EURACS Research)
A series of multidisciplinary studies of Tutankhamun

 

18:00-19:00 prof. Salima Ikram (University of Cairo) – élő zoom előadás
The Enchantment of Animal Mummies

 

 

2022. május 18. (szerda)
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6., Semsey Előadóterem

 

Előadások:


17:00-18:00 dr. Dario Piombino-Mascali (University of Vilnius)
From Silvestro da Gubbioto Rosalia Lombardo: Sicilian mummies as a scientific and cultural resource

 

18:00-19:00 Afaf Wahba (Ministry of State for Antiquities)
Intentionally burnt human remains from Kom Ombo temple excavation, with interesting paleopathological cases at different sites

 

 

2022. május 19. (csütörtök)
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma (1013 Budapest, Apród utca 1-3.)

 

Előadás:

 

18:00-19:00 dr. Kőrösi Andrea (Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Vajdahunyad stny.)
Állatmúmiák Dzsehutimesz sírjában

 

 

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

 

Az előadások múzeumi belépőjeggyel látogathatóak!

 

Regisztráció: sajto@nhmus.hu