EN facebook

Egy sokakat érintő múzeumi kísérlet: KultúrBónusz

KÖZOKTATÁS, TANTERV, MÚZEUM

2018-11-28 12:00

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódó kísérleti program célja, hogy növelje a közoktatásban érintett valamennyi csoport, kiemelten a hátrányos helyzetű gyerekek kultúrához illetve múzeumi tudáshoz való hozzáférését, erősítse az iskolai területre vonatkozó kulturális alapellátást.

 

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt az Európia Unió Európai Szociális Alap támogatásából 2 milliárd forint nem visszatérítendő támogatásból valósul meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében.

 

A KultúrBónusz kísérleti program elindítását kutatások és fókuszcsoportos vizsgálat előzte meg. Ezek eredményei alapján a kulturális fogyasztás elsődleges akadályozói a gazdasági, földrajzi és kulturális tényezők.

 

A kezdeményezés célja egy olyan, a múzeumok oktatási célú kulturális szolgáltatásai közötti versenyt generáló program kidolgozása volt, amely elősegíti a múzeumi élményközpontú oktatási programok közoktatási alkalmazásának növelését, a hátrányos helyzetű gyerekek kulturális hozzáférésének emelését, valamint a kulturális alapellátás kiterjesztését is.

 

Fontos célkitűzése a programnak, hogy a közoktatási intézmények nem csupán osztálykirándulás-jelleggel, hanem tantervhez kapcsolódóan használják a múzeumokat, melyekre a tanulók szabadidős helyszínként is tekinthetnek.

 

A KultúrBónusz program távlati célja, hogy az eredmények feldolgozásával a kísérleti program végén a MOKK javaslatot tegyen egy olyan országos kiterjesztésű rendszer bevezetésére, amelyben minden közoktatásban tanuló diák számára bizonyos feltételekkel ingyenesen elérhető lesz a múzeumi programokon való részvétel.

 

A programban 2018. novemberétől 2019. decemberéig Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiók 40 közoktatási intézménye és 35 muzeális intézménye működik együtt, a megvalósítás során 6000 diák vesz részt a múzeumok által kínált múzeumpedagógiai foglalkozásokon. A muzeális intézmények kiválasztásában az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya is részt vett, a regisztrált muzeális intézmények múzeumpedagógiai programjai KultúrBónuszba való beépíthetőségük szempontjából kerültek megvizsgálásra.

 

A mintaprojektben részt vevő általános és középiskolás diákok a tanórákhoz és a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, a múzeumban megvalósított múzeumpedagógiai programokon ingyenesen vehetnek részt. Az általános iskolák 1-4. évfolyamain tanuló diákok számára iskolákba kitelepülő múzeumpedagógiai programok, úgynevezett bőröndmúzeum keretében is igénybe vehetők. A résztvevő csoportok a múzeumlátogatáshoz kapcsolódóan komplex szolgáltatáscsomagot igényelhetnek,  választhatnak hideg élelmiszercsomagot, valamint kérhetik a csoport múzeumi programra történő busszal történő oda-vissza szállítását is. A diákonkénti 3000 Ft-os keretösszeg kisebb (1000 Ft/fő) és nagyobb (2000 Ft/fő) értékű múzeumpedagógiai foglalkozásokra használható fel, két vagy három alkalommal is lehetővé téve a múzeumi látogatást.

 

A szolgáltatás egy erre a célra kifejlesztett informatikai rendszer segítségével, a Múzeumi a'la carte adatbázis keresőfelületén keresztül vehető igénybe.  A könnyen kezelhető, felhasználóbarát felületen a pedagógus regisztrálja osztályát, a múzeum által megadott létszámkeret erejéig itt foglalja le a kulturális programcsomagot, jelzi a csoport étkezési és utazási igényét, a múzeumok pedig ide töltik fel választható programcsomagjaikat.

 

A KultúrBónusz programban részt vevő muzeális és oktatási intézmények jelentkezési és kiválasztási folyamata már lezárult, további intézmények csatlakozására jelenleg nincs lehetőség. A részt vevő múzeumok gazdag programkínálatában azonban érdemes más intézményeknek is böngészni, hiszen költségtérítés ellenében bármely iskola igénybe veheti a kísérleti programban szereplő múzeumpedagógiai foglalkozásokat, melyek erre a hivatkozásra kattintva tekinthetők meg,

 

A kísérleti program népszerűsítésére illetve a résztvevő intézmények találkozása céljából a MOKK novemberben nyolc állomásos KultúrBónusz bemutató körutat szervezett.  A rendezvénysorozat kiemelt állomásán, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galériában tartott sajtótájékoztatón Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztály főosztályvezetője mondott köszöntőt.


A minél sikeresebb együttműködés érdekében szervezett börzéken a kísérleti programban résztvevő felek – muzeális és oktatási intézmények, tankerületi központok és szakképzési centrumok képviselői, illetve az SZNM MOKK és a komplex (programszervezési, informatikai, utaztatási és étkeztetési) szolgáltatási tevékenységet végző GRAFCOM Media Kft. munkatársai – személyesen is megismerkedhettek, kapcsolatokat építhettek ki, megismerték a rendszer működését, a lebonyolítás részleteit.

díj, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia
2018-10-01 13:12