EN facebook

Egy nagyszabású kutatáshoz kér segítséget a szolnoki múzeum

FELHÍVÁS

2024-02-23 07:00

A Damjanich János Múzeum OTKA kutatási programjához a lakosság segítségét kéri. Mindazok jelentkezését várják, akiknek tulajdonában Gácsi Mihály, Ágotha Margit vagy Rékassy Csaba műalkotások, dokumentumok találhatók, illetve további értékes információk birtokában vannak.

 

A szolnoki közgyűjtemény hároméves OTKA kutatási témapályázatot nyert, A magyar grafika „nagy generációja” és a Szolnoki Művésztelep – Ágotha Margit, Gácsi Mihály és Rékassy Csaba életművének összehasonlító kutatása címmel.

 

A nagyszabású kutatást Révész Emese művészettörténész, az ELTE Modern és Jelenkori Művészettörténeti Tanszék vezetője vezetésével a múzeum munkatársai és budapesti szakemberek végzik. A pályázat jelentőségét mutatja, hogy a pozitív elbírálásban részesültek körében jellemzően egyetemek, kutatóintézetek voltak, muzeális intézményként mindössze kettő, a Magyar Természettudományi Múzeum és a szolnoki közintézmény nyert legutóbb OTKÁ-t.

 

A kutatás három olyan alkotó életművét állítja középpontba, akik a Szolnoki Művésztelep meghatározó tagjai voltak a hazai grafika virágzó korszakának számító 1960–1970-es években, ketten közülük a további évtizedekben is. Munkásságukban közös, hogy mindhárman elsődlegesen a művészi grafika eszköztárával dolgoztak és pályájuk a szocializmus sajátos művészetpolitikai időszaka alatt bontakozott ki.

 

 

A hazai és nemzetközi kontextusban is zajló kutatás eredményei hozzájárulnak a Kádár-kori művészet egészének mélyebb és árnyaltabb feltárásához, és ahhoz is, hogy világosabbá váljon a szakma és a nagyközönség számára az akkori lokális központok szerepe és jelentősége. Ezért a kutatás eredményeit nemcsak tudományos platformokon szeretnék közzétenni, hanem annak múzeumpedagógiai hasznosítását is szorgalmazzák.

 

A nemzeti kulturális örökség kiemelkedő jelentőségű, eddig jórészt feledésbe merült életműveinek felkutatása, nyilvános bemutatása és a közelmúlt művészetébe való beillesztése a kulturális szférában önmagában is jelentős társadalmi hatással bír.

 

A kutatáshoz a Damjanich János Múzeum munkatársai keresik mindössze egy adatrögzítés erejéig a három jelzett grafikus életművéből azokat az alkotásokat, melyek magánházak falait díszítik, valamint egyéb, a kutatáshoz kapcsolódó dokumentumokat, emlékeket, fotókat. A tárgyi emlékek dokumentálásán kívül gyűjtenek minden értékes információt, történetet és visszaemlékezést.

 

A jelentkezéseket a djmmuvtort@gmail.com e-mail címen várjuk, vagy Szebenyi Nándort keresve a 06-56-421-602 telefonszámon.

 

A felhívás elérhető a múzeum honlapján és a múzeum közösségi oldalán:

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, téma
2024-02-05 07:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-02-09 07:00