EN facebook

Nagyszabású Tornyai János-kiállítás nyílik a Szolnoki Galériában

KIÁLLÍTÁS

2024-02-05 07:00

A 155 évvel ezelőtt, 1869-ben Hódmezővásárhelyen született Tornyai János festőművész, az ún. alföldi iskola meghatározó alakja előtt tiszteleg a szolnoki Damjanich János Múzeum és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum 2024. február 8-án nyíló közös kiállítása a Szolnoki Galériában.

 

A színekben rejlő hatalmas erő című tárlat Tornyai János teljes életművéből nyújt bőséges válogatást. Kezdeti zsánerképein a kor paraszti társadalmának nyomorúsága jelenik meg, de emellett több történelmi témájú művet is alkotott.Tornyai János életének későbbi szakaszában plein air szellemében készült művein színei kivilágosodtak, képei derűsebbek lettek, oldottabb festői megoldásokat alkalmazott.

 

Bajai táj nőalakkal, 1928
olaj, papírlemez
39 x 51 cm
forrás: Tornyai János Múzeum

 

Naplemente, 1910-es évek
olaj, papírlemez
34,5 × 47 cm
forrás: Tornyai János Múzeum

 

A szolnoki kiállítás – illeszkedve a 2019-es Tornyai-emlékév hódmezővásárhelyi gyűjteményes kiállításának törekvéseihez – a korábban berögzült Tornyai-megítéléssel szemben felhívja a figyelmet az életmű sokszínűségére, modernségére. A kiállításra kerülő közel 120 festményt, mely Tornyai minden alkotói periódusát gazdagon reprezentálja, Dr. Nagy Imre művészettörténész válogatta a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményéből.

 

Ülő akt, 1919

olaj, vászon papírlemezre kasírozva
47 × 38 cm
forrás: Tornyai János Múzeum

 

Tornyai János-kiállítást közel 40 éve, 1986-ban, a művész halálának 50. évfordulóján rendezett a szolnoki múzeum, szintén a Szolnoki Galériában. Tornyai többszörösen kötődik Szolnokhoz, jó kapcsolatot ápolt a Szolnoki Művésztelepen alkotó kortársaival. 1903-ban meghívták a Szolnoki Művésztelepre, 1910-ben a telep törzstagjának választották, de végül nem élt a felkínált lehetőséggel. Művészi attitűdje, stílusa és témái számos ponton kapcsolódnak a mindenkori szolnoki művészeti törekvésekhez.

 

enteriőr a Szolnoki Galériából

 

 

A kiállítást 2024. február 8-án 16 órakor Nahimi Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója és Dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója köszöntő beszéde után Dr. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum nyugalmazott igazgatója nyitja meg.

 

 

A SZÍNEKBEN REJLŐ HATALMAS ERŐ

TORNYAI JÁNOS (1869-1936), AZ ALFÖLD FESTŐJE

Válogatás a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményéből

 

 

A kiállítás megtekinthető 2024. február 8. és április 14. között a Szolnoki Galériában.

 

 

Borítókép:

Bajai táj nőalakkal (részlet), 1928
olaj, papírlemez
39 x 51 cm
Forrás: Tornyai János Múzeum