EN facebook

Egy kis ragyogás mindenkinek jár!

2019-11-07 16:00

Mi a közös Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszályában, egy Kádár-kori estélyiben, Péterfy Bori fellépőruhájában vagy egy USE Unused ruhában? A csillogás. Új időszaki kiállítás várja a látogatókat a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumában, mely a ragyogást helyezi a középpontba a múzeum textilgyűjteményének érdekes és értékes tárgyainak bemutatásával.

 

A Kiscelli Múzeumban 2019. október 11-én nyílt meg a Ragyogj! Divat és csillogás című divattörténeti kiállítás, melyen végigkísérheti a látogató, miként változtak az alkalmi öltözékek a 19. századtól napjainkig. Az öltözék lenyomata annak a kornak, melyben készült és sokkal többet mesél, mint ahogy az elsőre, a csillogó felszín láttán elképzelhető. A ruhákon keresztül nyomon követhető, hogyan változott a világ és a világ változásai hogyan befolyásolták a társadalmat, az életmódot és természetesen a divatot.

 

A múzeum templomtere nagyon különleges atmoszférát biztosít a kiállítás megtekintéséhez. Egyrészt erős kontrasztot képez a templomhoz társított szakrális töltet miatt, másrészt viszont egy ünnepélyes, emelkedett hangulatot és impozáns hátteret kölcsönöz a kiállított ruháknak, s így még inkább emeli a fényüket, csillogásukat.

 

A bemutatott ruhák különböző történelmi korszakokhoz, különböző társadalmi osztályok képviselőihez kötődnek, különböző anyagokból és különböző technikákkal készültek, mindezek ellenére a köztük lévő hasonlóságok is legalább ennyire szembetűnőek. Ezt leginkább a kiállítás rendezési elve segíti, mely a tárgyakat (ruhákat és kiegészítőket) az égitestek eltérő fénye és a világosság-sötétség kettőssége szerint mutatja be a kiállítótér különböző részein. A Naphoz arany, a Holdhoz ezüst-fehér, a csillagos égbolthoz fekete-arany, illetve ezüst tárgyakat társítottak. A napos oldalhoz tartozó ruhák elsődleges funkciója a hatalmi és társadalmi reprezentáció, mellyel a mindenkori világi és egyházi elit a dominanciáját és a gazdagságát fejezte ki. A Hold és a csillagok fénye pedig azokon a ruhákon jelenik meg, amik az estélyekhez, a táncokhoz, a könnyedebb szórakozáshoz, csábításhoz kötődnek.

 

 

A Nap ragyogása

 

A kiállított ruhák többsége a nőkhöz és a női divathoz kapcsolódik, azonban a csillogás és díszesség okán a 19. századi arisztokrácia férfi tagjainak meghatározó ruhadarabja, a díszmagyar is képviselteti magát. A színpompás ünnepi öltözet a reformkort követően a magyar nemzeti érzés reprezentánsa lett, s mint ilyen éles ellentétben állt a férfiak hétköznapi öltözetével, a megbízhatóságot és komolyságot tükröző sötét öltönnyel.

 

A kiállítótér végén egy ruhákkal övezett kifutót talál a látogató, amit első látásra csak díszletnek tűnik, de nem az. Egy tábla is jelzi, hogy a kiállítás itt még nem ért véget, aki kíváncsi a folytatásra, annak végig kell mennie a kifutón. A kifutóról lelépve egy újabb kalandra hív a kiállítás, a látogató ruhákat próbálhat fel a Balaton butik jóvoltából saját bőrén érezve a csillogást.

 

A világ változásával az ünnepek és a hétköznapok közti határok egyre inkább elmosódtak, az olcsóbb anyagok, a fast fashion termékek megjelenésével a csillogás, ami egykor csak a gazdagok kiváltsága volt, ma már a mindenki számára hozzáférhető és a mindennapok része lett.

 

A kiállításhoz kurátori tárlatvezetés, táskakészítő workshop és „Mutasd a ruhád, megmondom, ki vagy!” címmel múzeumpedagógiai foglalkozás is meghirdetésre került.

 

A kiállítás 2020. március 15-ig tekinthető meg keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között.

helytörténet, kiadvány, múzeumpedagógia, múzeumtörténet
2018-04-10 09:00