EN facebook

Digitális tartalmak előállítása múzeumi ismeretátadáshoz - A MOKK segít kipipálni a digitális múzeumi bakancslistát

KÉPZÉS

Áprilisban ingyenes digitális kompetenciafejlesztő továbbképzést indít e-learning formában a MOKK. Jelentkezési határidő a továbbképzésre 2022. március 6.!

 

Sikeresen túlélte a digitális oktatás virtuális múzeumi támogatásának rázós időszakát az első járványhullám alatt és túllépne végre a múzeumi tudás fapados, ppt-n történő bemutatásán?

 

Szeretné, ha lehetővé válna intézménye digitalizált kulturális javainak sokrétű felhasználása  a szakma, a kutatók és a laikus érdeklődők számára is?

 

Szeretne Ön is hozzájárulni tudásával ahhoz, hogy intézménye a már meglévő digitális tartalmainak kreatív használata  és újak előállítása révén tényleg hatékonyan segítse elő a célcsoportjai digitális kompetenciájának illetve önálló tanulásának fejlesztését?

 

Bővebb információ

 

Képzési ajánlat

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) meghirdeti Digitális tartalmak előállítása múzeumi ismeretátadáshoz című 30 órás e-learning képzését, melyet 2022. április 4-én indít el muzeológusok, múzeumpedagógusok, múzeumandragógusok, múzeumi kommunikációs és PR szakemberek valamint közönségszolgálati munkatársak számára.

 

A továbbképzés nagyban épít a MOKK-nak a digitális múzeumi tudáshoz kapcsolódó eddigi tevékenységeire, kutatásaira, módszertani fejlesztéseire, kiadványaira és konferenciáira. A képzéshez kapcsolódik a MOKK Múzeumi iránytű kiadványsorozatának 24. kötete Digitális múzeumi tartalmak a köznevelés szolgálatában címmel, melynek online változata ingyenesen letölthető a MOKK Tudástárából.

 

A kurzus az elméleti keretek (digitális kompetencia fogalma és fejlesztése, digitalizálási stratégia, digitális múzeumi tartalmak típusai) áttekintése mellett a mindennapi múzeumi munkában jól hasznosítható ismeretanyagok (infokommunikációs eszközök alkalmazása a múzeumi ismeretátadásban, digitális technológiák és múzeumi tartalmak a kiállításban illetve az online térben, az ingyenesen hozzáférhető tartalomfejlesztő rendszerek, digitalizált múzeumi gyűjtemények bemutatása jó gyakorlatokon keresztül), valamint sikeres nemzetközi példák és hazai esettanulmányok átadására irányul. A tanfolyam a múzeumi inklúzió jegyében a speciális célcsoportok (testi és szellemi, valamint szociális hátránnyal élők) digitális múzeumi tartalmakra vonatkozó felhasználási szempontjaira és igényeire is hangsúlyt fektet.

 

A téma hazai szaktekintélyei által kidolgozott e-learning tananyagok érdekességeket, hasznos tippeket, szakirodalmi ajánlót és önállóan elvégzendő gyakorlati feladatokat is tartalmaznak, emellett pedig videóanyagok, illusztrációk, szakmai segédanyagok is támogatják az interaktív tanulást. A résztvevők a megszerzett ismeretekről egy önellenőrző kérdésekből álló online záróteszt kitöltésével adnak számot. Az elsajátított technikák alkalmazásával a saját múzeumuk digitális tartalmaihoz kapcsolódóan projekttervet készítenek, melyet ZOOM felületen webinárium formájában megtartott online vizsgaprezentáció keretében mutatnak be vizsgáztatók közreműködésével.

 

Nem mellékes tényező az sem, hogy a képzés online felületen, saját tempójában, az otthon kényelmében végezhető el és mindez a résztvevők számára ingyenes.

 

Ha ez még mindig nem lenne eléggé meggyőző, akkor a korábban már megvalósult továbbképzések résztvevőitől vett alábbi idézetekkel illusztráljuk, hogy ennek a kurzusnak ott a helye egy digitálisan kompetenssé válni kívánó múzeumi szakember bakancslistáján:

 

„A képzés során sok hasznos információt, a munkámban alkalmazható megoldásokat ismertem meg.”


„A múzeumi jó gyakorlatokat korábban nem ismertem.”


„Mivel a közoktatás és múzeumok szorosabb összefonódása saját projektem egyik fő célja, számomra különösen hasznos volt.”


„Különösen hasznosnak találtam, hogy elő kellett adni a képzésen tanultakat.”


„Felkészült, kiváló szakembereket ismertem meg.”


„Ha lehetne, csillagos ötöst adnék!”


„Összességében jó hangulatú, baráti légkörű és hasznos képzés volt. Külön köszönet a szervezők kedvességének!”

 

 

Jelentkezési határidő a továbbképzésre: 2022.03.06.