EN facebook

Blaskovich 70 - Megújult a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tápiószelei filiáléja

MEGÚJULÁS

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Blaskovich Múzeuma 2022. március 26-án megnyitja a felújított Blaskovich Kúria főépületét és a megújult állandó kiállítást.

 

A 13 órakor kezdődő rendezvényen köszöntőt mond Dobos Imre György, Tápiószele polgármestere, L. Simon László, miniszteri biztos, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Ünnepi beszédet mond Czerván György, országgyűlési képviselő. A kiállítást Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója nyitja meg.

 

Az átadó ünnepséget egy családi délután követi. Az ingyenes rendezvényre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

 

A március 27-én a nagyközönség számára is megnyíló megújult épület méltó megünneplése a tápiószelei Blaskovich Múzeum alapítása 70. évfordulójának.

 

 

A tápiószelei Blaskovich Múzeum az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma. Állandó kiállítása a maga nemében páratlan gazdagságban őrzi a 19. századi magyar köznemesség kultúráját, tárgyi emlékanyagát.


2021-ben a Blaskovich kúria főépülete külsőleg és belsőleg is megújult.


A felújítási munkák során megerősítették a tetőszerkezetet, amely műemlékhez illő cserépfedést kapott. Újrabádogozták a tornyokat és visszakerültek helyükre a régi, eredeti forma szerint kialakított homlokzatdísz formák is. Megakadályozták a portikusz süllyedését. A korszerű külső vakolat – a régi fotódokumentációhoz híven – fehér színű maradt. Újra gyártották a külső ablakszárnyakat, valamint a belső ablakszárnyak és spaletták is megújultak. A teraszon és a folyosón található eredeti, több mint százéves burkolatot megőrizték.


A kúria belső terei (szalon, ebédlő, nappali és dolgozó) a megőrzött régi fotók alapján új tapétaborítást kaptak és az eredeti tapétaszegélyek is a helyükre kerültek.


Mindezek eredményeképpen látogatóink előtt szinte megelevenedik a kúria egykori élete. A diákokat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, a családokat tárlatvezetéssel és változatos közönségprogramokkal várjuk hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között.


A főépület teljes külső és belső felújítása kizárólag hazai forrásból, az Agrárminisztérium finanszírozásában történt.

 

 

További információ:
facebook.com/blaskovichkuriamuzeum ǀ www.blaskovichmuzeum.hu

arculat, látogató, műhely, téma, természet, virtuális
2021-01-23 07:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, természet
2021-06-03 20:00
fénykép, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, tanulás, természet, virtuális
2020-04-18 15:00