EN facebook

Budapest100 a hétvégén! Nyitnak a múzeumok is!

programajánló

2018-05-05 08:00

A 8. Budapest100 programjai idén a tereken és a terek körül várnak mindenkit május 5-6-án. A programfüzet elérhető az esemény honlapján, így érdemes összeálllítani a saját útvonalunkat, válogatni a rengeteg érdekes helyszín és program közül. Nézzük meg, hogy idén milyen múzeumok, mely szakemberek kapcsolódnak be az eseményekbe!

 

 

Kiscelli Múzeum és a Fővárosi Képtár

 

A Kiscelli Múzeum és a Fővárosi Képtár idén több helyszínen, változatos programokkal csatlakozik a Budapest100 programjaihoz, így ezúttal négy helyszíenen is lehet velük találkozni.  A Lövölde tér 7. szám alatt szombaton és vasárnap is tér- és háztörténeti kiállítást láthatnak közreműködésükkel. Perényi Roland történész pedig A pöcegödörtől az illegális vizelésig. Kis budapesti kloákatörténet címmel tart előadást a téren, amelyben szó lesz majd arról, hogy a19-20. század fordulóján a nagyvárosok népességének növekedése nyomán égető kérdéssé váló modern közműrendszer kialakításáról. Noha egy polgárosodó társadalomban a tisztaság, a higiénia egyre fontosabb szerepet játszott, a lakáskultúrában ennek még kevés nyomát lehetett látni. Ahogy a fürdőszoba is luxusnak számított ekkoriban, úgy ugyanezt elmondhatjuk az árnyékszékekről is. Az előadás röviden áttekinti a korszak fordulójának higiéniatörténetét, a csatornarendszer kialakulásától az első nyilvános WC-k létrejöttéig.

Ugyancsak Perényi Roland tart majd előadást szombaton 16 órától a Klauzál téren a Székelyné az árnyékszéken, avagy hogyan ne építsünk lakóközösséget a századfordulós Budapesten? címmel. Budapest modern nagyvárossá alakulása során sokszínű etnikai, vallási és társadalmi háttérrel rendelkező lakosok formálták a 19-20. század fordulóján a bérházak lakóközösségeit. Az együttélés ebből kifolyólag nem volt mindig problémamentes. Erről tanúskodnak a legkülönbözőbb okokból kialakult lakóhelyi konfliktusok nyomán indult büntetőügyek is.

Budapesti divat 1918 címmel Szatmári Judit Anna divattörténésztart vetítéssel egybekötött előadást szombaton 17 órától a Károlyi-kert melletti Henszlmann Imre utca 7. szám alatt hallgathatják meg, mindazok, akiket érdekel, hogy miként jutott hozzá Budapest az ellenséges Antant-főváros, Párizs divatújdonságaihoz? Ki viselt még egyáltalán divatos ruhát gyászruha helyett? Hogyan hatottak a forradalmak a divatban is vezető elitre és az őket kiszolgáló elegáns, belvárosi divatszalonokra? Hol vonultak fel Pesten az elegáns nők, milyen nyilvánossága volt régen a divatnak? Néhány kérdés, ami felvetődik, ha a 100 évvel ezelőtti eseményekre, azoknak az emberek öltözködésére gyakorolt hatására gondolunk. Az előadás mindezekről, és még számos érdekességről szól, hiszen a divat egy kor, egy hely, egy társadalom mindenkori tükre.

Gutenberg téren pedig vasárnap 16 órától Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász Nyomdafestéket tűrve című workshopján vehetnek részt. Ha valaki egy kis kézműveskedésre vágyna, és szereti a papír és a nyomdafesték jellegzetes illatát, valamint az antik gépeket, akkor a Kiscelli Múzeum és a Letterpress közös workshopján a helye! A Gutenberg-elvű préssel történő nyomtatás során a látogatók megismerkedhetnek egy letűnőben lévő szakma, a nyomdászat kulisszatitkaival.

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Napjaink pesti Belvárosának kulturális oázisa a Petőfi Irodalmi Múzeum, ahogyan az volt a reformkorban is a ma múzeumnak otthont adó Károlyi-palota. Az épület főúri múltját, az egykor benne lakók életét ismerhetik meg az érdeklődők a reprezentatív terek, a szalonok, a kápolna és a könyvtárterem bemutatásán keresztül.A terek bejárásán kívül más érdekes programmal is készül a múzeum. Így10:30-tól és15 órától A KultúrAktív Urbanity című városi társasjátéka kapcsolódik össze egy palotatörténeti sétával, amelyet Komáromi Csaba muzeológus vezet. 12:30 és 16 óra között PIM x CSENDES címmel pop-up kiállítással egybekötött játékos felfedezésre várnak minden érdeklődőt az irodalmi kávéház, kortárs dizájn üzlet, és a múzeum Károlyi-palotájának klasszicista belső terei. 10 és 13 órától pedig Szöveg/Tér címmel az épületből olyan séták indulnak, amelyek során felfedezhetjük a múzeum és tér körüli szöveges (emlék)helyeket, hogy végül a talált szavakkal mi magunk is megalkothassuk saját tér-szövegünket.



Kassák Múzeum

 

A Kassák múzeum munkatársai szombaton 10, vasárnap pedig 11 órától Proletárdiktatúra az Andrássy úton címmel tartanak kerékpáros túrát. Az 1919 május elsejei ünnepségek idejére Budapest óriási színpaddá változott. Monumentális díszletek épültek az előző rendszer emlékműveire, amelyeket teljesen elfedtek vagy átalakítottak. A felvonulás fő útvonalát követve nézhetik meg, hogyan alakult át az Andrássy út az ünnepség idejére, és hogyan szerveztek meg egy tömegrendezvényt. A biciklis túra a Kassák Múzeum Albert Ádám: Minden a mienk! című kiállítás és a Budapest100 közös eseménye.

 

 

Bajor Gizi Színészmúzeum

 

A Bajor Gizi Színészmúzeum is csatlakozik egy rendhagyó megemlékezéssel az idei Budapest100 Nyissunk a térre! címen hirdetett tavaszi eseményeihez. Május 5-én, szombaton 15 órától a Blaha Lujza téren a valaha ott álló Nemzeti Színházra emlékezhetünk egy flashmob keretében. A céljuk, hogy az érdeklődő résztvevők, valamint középiskolások és más önkéntesek segítségével öleljék körbe az egykori színházat, így megjelenítve annak falait. Ebben a hatalmas körben felidézik az egykori társulati tagokat és a színház történtét. Akciójuk célja, hogy az arra járók megtudjanak néhány mára talán elfeledett információt a térről, amelyen nap mint nap áthaladnak, illetve az egykori épületről és arról, ami benne zajlott, azokról, akik benne dolgoztak. Az emlékezésen részt vesz Kadelka László, a színház egykori ügyelője.

 

 

Néprajzi Múzeum muzeológusa Szabó Magdolna

 

Szabó Magdolna muzeoológus a Horváth Mihály tér közelének lakójaként és a Néprajzi Múzeum munkatáraként ugyancsak szívesen csatlakozott idén az önkéntes szervezők közé, hogy helyszeretetén keresztül megmutathassa azokat az értékeket, amelyek a téren fellelhetők. Szervezésének köszönhetően szombaton és vasárnap 11 órától Séták a tér templomos oldalán címmel hallgathatunk meg egy épülettörténeti sétát a Ray Rezső tervezte impozáns és megújuló palota körül, amelyet Galambos Zsuzsanna művészettörténész vezet majd. Emellett pedig Lakóházak és sztorik a telefonközpont közelében címmel ő maga is sétát vezet majd. 

 

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Ernyey József Gyógyszerészettörténeti Könyvtár

 

Május 5-én, szombaton a Mátyás tér 3. szám alatt várja látogatóit az Ernyey József Gyógyszerészettörténeti Könyvtár. Az épületet Filó János gyógyszerész a Szent Keresztély gyógyszertár és az azt kiszolgáló helységek számára építtette, így a házban iroda, laboratórium, raktár, valamint a patikus és segédje számára kialakított lakás is helyet kapott. A házzal egyidős neoreneszánsz tölgyfa bútorzat ma is eredeti pompájában csodálható meg, a polcokat gyönyörű korabeli patikaedényzet díszíti. A múzeum munkatársai szombaton a nyitvatartás alat A történelem sodrában. Szent Keresztélyből címmel várnak mindenkit épülettörténeti kiállítással, de több intézménytörténeti sétán is résztvehetnek mindazok, akik regisztrálnak a vezetésekre.

 

Az események leírását elérhetik, ha a múzeum nevére kattintanak. Mindenkinek kellemes sétákat, jó városi felfedezést kívánunk!

 

 

felhívás, helytörténet, téma, történelem
2018-01-15 10:45