EN facebook

Bronz domborművet avattak az idén elhunyt Németh József, a zalaegerszegi múzeum egykori igazgatója emlékére

TÉMA

2023-12-28 17:00

Néhány évvel ezelőtt még megható köszöntőkkel gratuláltunk a Göcseji Múzeum egykori igazgatójának, dr. Németh József irodalomtörténésznek 85. születésnapja alkalmából. Az ünnepi beszédekben már akkor is kiemelték a volt kollégái, hogy munkásságának igazi érdeme az volt, hogy 1971 és 1992 között valódi intézménnyé alakította a múzeumot, mivel ő kezdett szakmai munkatársi közösséget építeni.

 

Az akkor alkalmazott muzeológusok sokáig a zalaegerszegi intézmény gerincét adták. Jóska bácsi volt az, aki nyugdíjba vonulása után is a legtöbb rendezvényünkön és előadásainkon részt vett, mindig gratulált, motivált és bátorított minket a további értékteremtő tevékenységekre. Idén áprilisban azonban érkezett a szomorú hír, hogy Németh József nyugalmazott múzeumigazgató többé nem tér be hozzánk, nem lelkesíti tovább a munkatársakat.

 

 

Zalaegerszeg Önkormányzata és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága összefogásából jött létre az az emléktábla, amelyet december közepén avattunk a múzeum földszintjén. Farkas Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész bronz domborműve emlékezteti ezentúl a látogatókat a néhai igazgatóra. Németh József rengeteget tett a múlt értékeinek a népszerűsítéséért, hatalmas tudása volt mind az irodalom, mind a történelem és a helytörténet terén. Számos könyv, tanulmány és tudományos évkönyv írója volt, szakmai napok és tanácskozások indultak el kezdeményezései révén.

 

Komoly érdemei voltak a Göcseji Falumúzeum életre hívásában, a Göcseji Múzeum gyűjteményének bővítésében és a helytörténeti kutatásai is hiánypótlók. A művelődéstörténet minden ágában otthon volt, szellemi fölénye vitathatatlan volt, de ezt sohasem éreztette másokkal. Élő lexikonként ismertük, és a városban barátságos, emberséges volt mindenkivel. Joggal kapta meg évtizedekkel ezelőtt a Zalaegerszegért-díjat.

 

 

Az emléktáblát Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója és Németh József özvegye, dr. Peterka Gabriella leplezték le. Az eseményen jelen voltak a néhai igazgató lányai, tisztelői és egykori munkatársai is.

emlékezet, helytörténet, kiállítás, látogató, néprajz, téma, történelem
2023-12-11 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, technika, téma
2023-11-22 07:00