EN facebook

Bronx gyerekmúzeumban látja a jövőt

FEJLESZTÉS

2018-06-17 12:07

A 2019-ben nyíló intézményben a gyerekek és a családok a helyi művészekkel, művészettel alakíthatnak ki kölcsönös kapcsolatot. Alkothatnak, tanulhatnak, részt vehetnek a jövő kiállításainak tervezésében.

 

Bronx New York legészakibb városrészeként 1,4 millió embernek ad otthont. A került lakói rendkívül tarka kulturális háttérrel rendelkeznek, miközben maga a terület is komoly hagyományokkal bír. Itt élt Edgar Allan Poe 1846 és 1849 között, itt nyugszik Miles David. Bronx botanikus kertje, állatkertje és strandja mellett itt található a New York Yankees baseballcsapat otthona. A Bronx Children’s Museum az ennél jóval sűrűbb kulturális hálóban szólítja meg a gyerekeket: rendkívül hatékony és innovatív kutatáson alapú oktatási programokat és kiállításokat nyújt a családok számára.

 

A múzeum 2011 óta működik, de sikeres programjai ellenére sokáig nem volt állandó otthona, egy átalakított iskolabusz segítségével szállították interaktív művészeti kiállításaikat az oktatási intézményekbe, fesztiválokra. A busz és az abban látható interaktív anyag egy olyan család adományaként indította el a programot, akinek bipoláris zavarban szenvedő lánya 2018-ban öngyilkosságot követett el. Az elhunyt lány fogalmazta meg, hogy szükség lenne egy olyan művészeti buszra, amely összeköti a gyerekeket és a művészeket. Ezt az elképzelést valósították meg a szülők lányuk elvesztése után.

 

 

Végül, miután a projekt munkatársai - fizikai falak, múzeumépület nélkül - évente több mint 18 ezer gyereket elértek, kibővíthetik a területüket. A Yankee Stadion közelében egy régi erőmű második emeletén alakítják ki otthonukat, amelyhez széleskörű összefogás, vállalati és alapítványi adományok teremtették meg az alapot.

 

Bronx sosem volt a módos amerikaiak otthona, sőt New York legszegényebb családjainak jelentős része itt küzd a mindennapok kihívásaival. A Bronxi Gyermekmúzeum az "egyenlőtlenség ellensúlyozásának szimbóluma" - mondta egy interjúban a projekt egyik vezetője, ezzel is hangsúlyozva a gyerekmúzeum közösségteremtő és hídépítő jellegét.

 

A múzeum 13 ezer négyzetméteres területén három kiállítás lesz, amelyekben a természettudomány, a közösségi művészet, Bronx kultúrája kap helyet az alkotó és a multimédiás laborok, stúdiók mellett. A múzeum megnyitóünnepsége, amely után évi 75 ezer gyereket kívánnak megszólítani, a sokak által támogatott nemes célok ellenére is évről évre tolódik. A források megteremtése szempontjából kulcsfontosságú gála népszerűsége után bízunk benne, hogy 2019-ben megnyílhat ez a nem állami elhatározásból, hanem valódi helyi igényekből kinőtt intézmény.

 

Az év kiállítása, díj, helytörténet, múzeumpedagógia
2018-05-14 18:47
Mozaik Múzeumtúra, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, programajánló
2017-11-04 16:00
konferencia, múzeumpedagógia
2017-10-19 08:00