EN facebook

Bolívia színei - Különleges időszaki tárlat nyílt a Damjanich János Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-04-23 20:00

A látnivalókban gazdag dél-amerikai ország, Bolívia kultúráját bemutató tárlatra várják a látogatókat a Damjanich János Múzeumban. A 2022. április 19-én nyílt kiállítás a déli félteke legmagasabban fekvő országának hagyományait, őslakosainak mindennapjait, az öltözködési kultúrát és fotókon megörökített természeti szépségeit hozza közelebb az érdeklődőkhöz Halasi Éva gyűjteményén keresztül.

 

Halasi Éva évtizedek óta tartó személyes kötődése miatt rendszeresen tér vissza Dél-Amerikába, utazásai során szívesen ismeri meg közelről a sziget őslakóinak mindennapjait és örömmel szerzi be az általuk készített népművészeti termékeket.


Az indián őslakosok száma Bolíviában a legnagyobb a kontinensen, ennek köszönhetően az ősi hagyományok megismerése valóban egyedülálló lehetőség az országban. A szigeteken a mindennapi feladatokban, a főzésben vagy a szövésben vehetnek részt az utazók és csatlakozhatnak a tradicionális táncokhoz, énekléshez. A földrajzi értékek miatt a kalandorok körében is igen kedvelt terület látványosságai között említik a bolíviai sósivatagot, az indián legendákhoz szorosan fűződő Titicaca-tavat, amely a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, valamint a vízhez tartozó úszó szigeteket.

 

 

 

 


A múzeumban kiállított tárgyak, textilmunkák és ruhák bemutatják a távoli kultúra jellegzetességeit. Halasi Éva bolíviai utazásai alatt készített fotói mellett saját rajzai és festményei is helyet kaptak a kiállításban, melyeket a Bolíviában töltött hónapok idején alkotott. 2022. május 28-án Halasi Éva az inka kultúráról tart előadást a Damjanich János Múzeumban, ahol az érdeklődők mélyebben megismerhetik a bolíviai nép szokásait, kézműves kincseit.


A Damjanich János Múzeumban harmadik éve megrendezik a Világtájak Zamata rendezvényt, ahol egy-egy kiválasztott ország tradícióival, ételkülönlegességeivel találkozhatnak a látogatók.

 

 

 

A kiállítás 2022. június 25-ig tekinthető meg a Damjanich János Múzeumban.

 

A Bolívia színei kiállítással kapcsolódik a Damjanich János Múzeum a 23. Szolnoki Utazás Kiállításhoz.

 

 


Fotók: Simon Ferenc