EN facebook

Bocskai fejedelem szenzációs korona- és jogarmásolata egy hétig ingyenesen tekinthető meg a debreceni bevásárlóközpontban

KIÁLLÍTÁS

2023-01-17 18:00

A debreceni Fórum bevásárlóközpontban 2023. január 16-án délelőtt megnyitotta kapuit a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum attrakciója, a koronaékszereket bemutató Fejedelmi Kincstár kiállítás. A különleges tárlat egészen a magyar kultúra napjáig, azaz január 22-éig lesz látható. Míg nagy világvárosokban, mint Párizs vagy Shanghai évek óta megszokott, hogy muzeális kiállítás költözzön üzletközpontokba, addig hazánkban egyedülállónak tekinthető a mostani kezdeményezés.

 

A cél az, hogy az árucikkek vásárlása közben a látogatók a kultúránkból és a történelmi értékeinkből is „fogyaszthassanak”.A nem mindennapi ötletre nyitott a közönség, óriási az előzetes érdeklődés, így a szervezők bíznak benne, hogy népszerű program lesz a játékos múltidézés.

 

Interaktív múzeumi élmény és kalandos időutazás az üzletközpontban


Bocskai István fejedelem 500 eredeti drágakővel díszített, aranyozott korona- és jogarmásolatát tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatvezetések alkalmával a látogatók megismerkedhetnek az egyetlen győztes magyar szabadságharcot vezető uralkodó életének legfontosabb állomásaival. Megismerhetik továbbá a rejtélyes kincsek izgalmas történetét. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után Bécsbe vitették. Az eredeti koronát azóta is ott őrzik, és annak ellenére, hogy több állam is szerette volna megszerezni, az osztrákok 400 éve nem adják ki a kezükből. Egyedül a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum kapott engedélyt arra, hogy nemes és hiteles másolatot készíthessen róla, amelyen 2 éven keresztül 20 ötvös dolgozott. A korona- és jogarmásolatok elkészítését és hajdúszoboszlói kiállítását követően újabb mérföldkő a Bocskai Múzeum számára, hogy vándorkiállításra viheti és elsőként Debrecenben állíthatja ki a fenséges fejedelmi kincseket.


Az interaktív múzeumi élményt a különleges kiállítás megtekintésén túl játékos múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók biztosítják. A szervezők kalandos időutazásra várják az érdeklődőket, aki ugyanis ellátogat a Fórumba január 16. és 22. között felpróbálhatja a hajdúk viseletét, kézbe veheti fegyvereiket, sőt találkozhat velük, valamint az őket megidéző hagyományőrzőkkel. Ráadásul a látogatók még „szelfizhetnek” is Bocskaival - azaz a fejedelmet megtestesítő panoptikum minőségű viaszbábuval. Az előzetes érdeklődés óriási, eddig 40 iskolás csoport jelentkezett a kiállítást kísérő múzeumpedagógiai foglalkozásokra, melyeken több mint 1000 tanuló fog részt venni.

 

A múzeumpedagógiai foglalkozásokon a gyerekek elkészíthetik saját Bocskai-koronájukat

 


A kiállítás első napján ünnepélyes sajtótájékoztatóra is sor került, melyen köszöntőt mondott Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar vármegye közgyűlésének elnöke. Beszédében ismertette azt a projektet, amelynek keretében elkészült a korona- és jogarmásolat, majd hozzá tette: „Örvendetes, hogy egy olyan helyszínen állíthatjuk ki a kincseket, ahol nagyon sok ember számára lesz elérhető a látvány, és bízom benne, hogy amit itt látnak, arra fogja sarkallni a látogatókat, hogy menjenek el a múzeumba és ismerjék meg jobban a fejedelem korát, a hajdúk letelepítésének történetét. Remélem, hogy ez a tárlat hozzá fog segíteni a helyi identitás erősítéséhez is.”

 

Pajna Zoltán


Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló város polgármestere elmondta, hogy egy 160 millió forintos beruházás eredményeképpen jöhetett létre a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum új attrakciója a Fejedelmi Kincstár. Hozzátette, hogy a műkincsmásolatok értéke meghaladja a 20 millió forintot. „Most egy olyan történelmi értékünket hoztuk el ide Debrecenbe, amelyet büszkén mutatunk meg a nagyközönség számára. Köszönjük a Fórum bevásárlóközpontnak, hogy befogadott minket, ez egy igazán modern és innovatív együttműködés.” – nyilatkozta. A műtárgyak elkészítésének lehetőségéről kiemelte, hogy már az is nagy diplomáciai sikernek volt tekinthető, hogy a múzeum igazgatója és a szakembergárdája engedélyt kapott az eredeti korona és jogar felmérésére és lemásolására.


A Fórum centermenedzsere, Átányi Ajtony köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy az üzletközpont és egy múzeumi kiállítás is élményeket nyújt, így magától értetődő volt, hogy a kettőt össze lehet kapcsolni. Elmondta, hogy a bevásárlóközpont örömmel fogadta a Bocskai Múzeum kezdeményezését. „Nagyon örültünk a megkeresésének. Hatalmas az előzetes érdeklődés, folyamatosan jönnek az iskolás csoportok, úgyhogy nagyon bízok benne, hogy jó hírét viszik majd a debreceniek a Bocskai kincseknek.”

 

dr. Bihari-Horváth László


A kiállítást megszervező hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum igazgatója, dr. Bihari-Horváth László beszédében kifejtette: „Nagyon örülünk, hogy minél szélesebb körben mutathatjuk be a kiállításunkat, ami eddig is rendkívül népszerű. Debrecen, mint régiónk központja ezer szállal kötődik Bocskaihoz, elég ha megemlítem, hogy a Kálvinista Róma a szabad vallásgyakorlásában is megerősödött a református Bocskainak köszönhetően, akinek nem véletlenül van szobra a Református Kollégium és a Nagytemplom között.” Hozzátette: „Nem titkolt cél a kiállítás továbbvándoroltatása.”

 

A kiállítás 2023. január 16-ától 22-éig látható a debreceni Fórum -1 szintjén, a bevásárlóközpont nyitvatartási idejében, hétfőtől szombatig 9 és 20 óra között, illetve vasárnap 10 és 18 óra között.


Az esemény a Facebookon.

beruházás, bővítés, gyűjtemény, kiállítás, látogató, örökségvédelem, pályázat, téma, történelem
2021-07-05 20:00
kiállítás, Múzeumok Éjszakája, tárgy
2017-06-22 07:40
Az év kiállítása, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság, történelem
2021-10-04 18:00