EN facebook

Tündérvár - A 125 éves Magyar Mezőgazdasági Múzeum a művészetben

KIÁLLÍTÁS

Új különleges képzőművészeti kiállítással tiszteleg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapításának 125. évfordulója alkalmából. Magyarország 1896-ban ünnepelte a honfoglalás ezredik évfordulóját. E jeles történelmi évforduló kapcsán a Magyar Királyság kormánya országszerte számos társadalmi és kulturális intézmény létesítéséről, köztük több múzeumfelépítéséről döntött.

 

Ezen intézkedések részeként 125 éve, a millenniumi ünnepi esztendő június 20-áján alapította meg Darányi Ignác földművelésügyi miniszter a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot.

 

Az építéssel megbízott Alpár Ignác – a kor legtehetségesebb, historizáló-eklektikus stílusban alkotó magyar építésze– egy olyan monumentális, a különböző stílusú magyarműemlékek elemeiből álló, mégis harmonikus egységként funkcionáló várpalotát álmodott a Széchenyi-szigetre, amely 1896 óta a magyarság kulturális örökségének meghatározó elemévé, nemzeti identitásunk fontos szimbólumává, valamint Budapest és egész Magyarország egyik leglátogatottabbturisztikai célpontjává vált.

 

Képző- és iparművészeti alkotások sokasága örökíti meg a városligeti Vajdahunyadvár épületegyüttesét vagy annak egy-egy részletét. A főváros és egyúttal Magyarország jelképévé vált épületcsoport az ezredéves kiállítás óta nagynépszerűségnek örvend. A Vajdahunyadvárat kezdetektől fogva több képző- és iparművész választotta és választja ma is festészeti, grafikai, éremművészeti, iparművészeti alkotásának tárgyául.

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményeiben a leggazdagabb együttest a sokszorosított grafikai technikával készült Vajdahunyadvár-ábrázolások képezik (rézkarc, ex libris), de számos festmény, plakát és egyéb iparművészeti alkotás is található.

 

A kiállításban bemutatunk a Vajdahunyadvárt ábrázoló festményeket, sokszorosított grafikákat, plakátokat, képeslapokat, éremművészeti alkotásokat, porcelán és fém dísztányérokat, gobelin- és intarziamunkákat. Ezek mellett megtalálhatók a Vajdahunyadvár látképét viselő, sorozatban készült szakmai kiadványok, propaganda célból készült ajándék- és használati tárgyak, például gyufásdobozok, telefonkártyák és levélbélyegek, melyek a Vajdahunyadvár hazai és külföldi turisztikai vonzerejének és népszerűségének egyértelmű bizonyítékai.

 

 

A kiállítás 2021. június 3-tól július 25-ig látható a Vajdahunyadvár Galériában.

arculat, látogató, műhely, téma, természet, virtuális
2021-01-23 07:00
fénykép, kiállítás, látogató, programajánló, természet
2020-06-24 07:00
film, gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, virtuális
2021-05-16 20:00