EN facebook

125 éves a Magyar Mezőgazdasági Múzeum

ÉVFORDULÓ

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum számára épített városligeti Vajdahunyadvár országos jelentőségű műemlék, a Liget meghatározó épületegyüttese. Közkedvelt úti célja a belföldi és külföldi turistáknak. Budapest és így Magyarország egyik fontos jelképe. Európa legnagyobb komplex mezőgazdasági múzeuma. Különleges nemzeti érték, valóságos hungarikum.

 

A 125 esztendeje alapított és 1896 óta az agrártárca fenntartásában működő múzeum létrehozásában Darányi Ignác földművelésügyi miniszter játszott kiemelkedő szerepet. Múzeumépületének, a ma is álló Vajdahunyadvárnak zseniális tervezője és építésze Alpár Ignác volt. A múzeum megnyitásától kezdve a vidék fővárosi kapujaként szolgálja az agráriumot. Az új programoknak köszönhetően 2016-ban elérte az évi 200 ezres látogatószámot, amely Magyarország leglátogatottabb múzeumai közé emelte. A következő évek kiemelkedő feladata a Vajdahunyadvár épületének történelmi rekonstrukciója, amelynek során tovább növekszenek a kiállítási terek és a látogatók előtt megnyitott területek.

 

Az emblematikus épület és a tartalomfejlesztés még egyértelműbbé teszi, hogy a magyarság agrokultúrája, a kultúrtájat művelő-gondozó, a magyar konyha élelmiszereinek alapanyagát előállító vidéki Magyarország értékei – a Városligetben megjelenő képzőművészet, zene és a néprajz világával kölcsönhatásban – nemzeti kultúránk, általános műveltségünk részét alkotják, melynek a jövőben is annak kell maradnia. E törekvés fontos letéteményese a megújuló Mezőgazdasági Múzeum fővárosi székhelye, a Vajdahunyadvár.

 

Abban az erős hitben mondunk a jubileumi évben köszönetet minden látogatónknak, a magyar mezőgazdaság barátainak, hogy egyre többen ismerik föl: a kiváló minőségű, egészséges élelmiszerek hazai előállítása, a természeti táj és a kultúrtáj harmóniájának megteremtése nem csupán a vidéki Magyarország ügye, hanem az egész magyar társadalom alapvető érdeke. A megújuló Magyar Mezőgazdasági Múzeum ebben a szellemben kíván tenni, szolgálni.


Dr. Estók János
főigazgató

 

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum 125 éves. 2021. január 18-án ünnepélyesen megkoszorúzták Darányi Ignácnak, a múzeum alapítójának és Alpár Ignácnak, a Vajdahunyadvár tervezőjének szobrát és ezzel kezdetét vette az intézmény alapítását 125. évfordulóját ünneplő jubileumi év.


Estók János, a múzeum főigazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy 1896-ban Darányi Ignácnak köszönhetően a fővárosi múzeum létrehozásával méltó hangsúlyt kapott az agrárium. Itt nyílt lehetőség arra, hogy a gazdák megismerhessék a gazdálkodás legújabb vívmányait. Napjainkra a Mezőgazdasági Múzeum feladata átalakult: kapcsolatot teremtünk a hazai termelők és a fogyasztók között. Kiállításokkal, rendezvényekkel és egyéb projektekkel hozzuk közelebb a minőségi és egészséges élelmiszertermelést és -fogyasztást a közönséghez. Szerepet vállalunk a környezeti kihívásokra való odafigyelés ösztönzésében.

 

 

Új jubileumi logó, új arculat

Múzeumunk megalapításának 125. évfordulója nagyon fontos számunkra. Számos programmal, kiállítással, kiadvánnyal készülünk. Szeretnénk, hogy az egész éves ünneplésbe minél többen, és minél többször bekapcsolódhassanak és hírt adjanak róla. Nagyon várjuk a személyes találkozást ünnepi programjainkon. Addig is kinyitjuk a 125. jubileumi év virtuális terét. Az eligazodást segíti megújuló arculatunk és jubileumi logónk, melyet egész évben használni fogunk. Az év során kiadványainkon, plakátjainkon, online felületeinken, múzeumunk és tagintézményeink honlapján is feltüntetjük azt.

fénykép, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, tanulás, természet, virtuális
2020-04-18 15:00