Együttműködési megállapodást írt alá a nyíregyházi, az ungvári, a kassai és a szatmárnémeti múzeum

KOOPERÁCIÓ

MTI
2017-05-29 00:00

Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Rémiás Tibor, az együttműködést kezdeményező nyíregyházi intézmény vezetője elmondta, a cél a szomszédos országok felé való muzeális nyitás, amellyel Szatmárnémetiből a partiumi és erdélyi, Ungváron keresztül a kárpátaljai, Kassa révén pedig a felvidéki múzeumok elérhetőek lesznek a szakemberek és a nagyközönség számára.

 

A kapcsolat tudományos munkát, a közös kiállítások szervezését és a múzeumpedagógiai együttműködést is segítheti - mutatott rá a múzeumvezető. A tervek szerint a négyoldalú megállapodás keretében lehetőség lesz az ungvári várban a Kárpátalja története Károly Róberttől Trianonig című állandó kiállítás megvalósítására; az ezzel kapcsolatos kutatásokat és a tárlat megszervezését az ungvári és a nyíregyházi intézmény szakemberei együtt végzik majd el.

 

A kassai múzeummal az újfehértói aranyleletek kapcsán került szorosabb kapcsolatba a nyírségi közművelődési gyűjtemény: 2007-ben nyílt a Kelet-Szlovákiai Múzeumban az Együtt fényesebbek című kiállítás, melyen az Újfehértón előkerült aranypénzeket mutatták be a nagyközönségnek. Pollák Róbert, a kassai intézmény igazgatója a tájékoztatón megjegyezte, a nyíregyházi, a kassai és a százhalombattai múzeum az intézmények meglévő régészeti kiállításénak megújítására, illetve új tárlat létrehozására nyújtott be európai uniós pályázatot.

 

A tájékoztatón elhangzott, a Jósa András Múzeum a jövőben is folytatni szeretné az eddigi jó együttműködést a szatmárnémeti múzeummal, a két intézmény a jövőben - megismételve az eddigi sikeres munkát - közösen indul a közművelődési intézmények számára kiírt uniós pályázatokon.