EN facebook

„Hagyomány és Jövőkép” - kiállítás a Nyíregyházán

KIÁLLÍTÁS

2020-07-30 18:00

2020. július 24-én nyitotta meg kapuit a „Hagyomány és Jövőkép / Tradition und Zukunftsbild” című kiállítás a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A rátkai Zemplén Német Iskolaegylet szervezésében készült magyar-német nyelvű tárlat a 270 éves Tokaj-hegyaljai sváb település történetét, lakóinak kiveszőben lévő hagyományait, szokásait, konyhaművészetét mutatja be. A kiállítás augusztus 14-ig a könyvtár nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható.

 

Az egyesületről

 

A Zemplén Német Iskolaegylet 1996-ban alakult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán. Legfontosabb tevékenysége a sváb nemzetiségi oktatás támogatása, a szokások, hagyományok kutatása, megörökítése, a pedagógusok továbbképzésének támogatása. Az Egyesület jelen van a rátkai Német Nemzetiségi, Kéttannyelvű Általános Iskola ilyen jellegű rendezvényein – farsang, húsvét, pünkösd, búcsú, aratóünnep –, illetve gyűjtőmunkájával párhuzamosan viszi be ezeket a rendezvényeket az Észak-alföldi régió másnémet/sváb nemzetiségi iskoláiba.

 

A kiállítás

 

Minden népnek, minden közösségnek szüksége van történetére, hagyományaira. Az elvándorlás és a kis születésszám miatt „kihalófélben” lévő Tokaj-hegyaljai svábok történetének kutatása, megőrzése különösen fontos feladat. Úgy véljük, az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük és bemutassuk a rátkai sváb közösség egészét érintő, kulturális identitás szempontjából meghatározó értékeket.

 

A „Hagyomány és Jövőkép / Tradition und Zukunft” című kiállítás 13 hordozható roll-upon és egy tárlóban mutatja be az érdeklődőknek a 18. század második felében Tokaj-Hegyalján megtelepedő német ajkú, római katolikus vallást gyakorló sváb családok történelmét, hagyományait – ételeit, játékait – és napjainkig fellelhető szokásait.

 

 

A tárlathoz a helyi lakosok történeti emlékei mellett, a rátkai Tájház és Birk József magángyűjteményének kordokumentumait használtuk fel. Reméljük kiállításunk tevékenyen hozzájárul a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítéséhez.

 

„Jó volt látni, hogy másnak is érték, ami számunkra fontos, ami nélkül elfelednénk azt, amitől Rakamaz sváb település. Őrizzük együtt értékeinket, hogy továbbadhassuk érdeklődő utódainknak!” (S-B. Beáta, Rakamaz)