EN facebook

Back in the day - Projektnyitó rendezvény Szlovéniában

KAPCSOLAT

2018-04-19 10:00

A Göcseji Falumúzeum és a szlovéniai Rakicanban található Batthyány Várkastély Oktatási Központ kétéves együttműködési projektet indított „Back in the day” címmel. A projektindító rendezvényre április 13-án került sor a szlovén településen.

 

A partnerkapcsolat célja a kölcsönös tapasztalatcsere és tudásátadás, hiszen a muravidéki Rakican (Battyánfalva) várkastélya mellett egy kisebb skanzent szeretnének létrehozni a szlovén szakemberek. Igazi segítségnyújtás számukra a Göcseji Falumúzeum 50 éves szakmai tapasztalata, cserébe viszont egy nemzetközi turizmust fellendítő együttműködést ajánlottak fel, mivel hozzánk, a zalaegerszegi skanzenbe furcsa mód ritkán érkeznek a szomszédos országból vendégek. A közös munkában így mindketten érdekeltek vagyunk.

 

A projekt már januárban elkezdődött, azóta többször jártunk egymás intézményeiben, múlt pénteken viszont ünnepélyes keretek között hivatalosan is elkezdtük a közös munkát. A zalai megyeszékhelyről busznyi delegáció indult a szlovén kisvárosba Tolvaj Márta alpolgármester és Varju András falumúzeumi osztályvezető irányításával. A küldöttségben városházi munkatársak, turisztikai szakemberek, múzeumi kollégák – köztük a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai - is részt vettek.

 

 

A házigazda dr. Robert Celec várkastély igazgató baráti széles mosollyal köszöntötte a magyar vendégeket, azonnal érezni lehetett a semmivel össze nem téveszthető vendégszeretetét. Elsőként néhány előadáson mutatták be a szlovén és magyar vendégek részére a kétéves program részleteit, a közös feladatok kihívásait és a jövőbeni elképzeléseket. Tolvaj Márta alpolgármester asszony Zalaegerszeg turisztikai fejlesztéséről beszélt, Varju András a Göcseji Skanzen fejlesztési terveibe avatta be a hallgatóságot, Robert Celec pedig a várkastély-programról mesélt. A közönség megtudta azt is, hogy az első konkrét lépés egy elektromos illetve egy fatüzelésű kemence megépítése lesz a várkastélyban illetve az épület mellett. A zalaegerszegi szakemberek óriási segítséget nyújtanak ehhez a szlovén partnernek.

 

A hivatalos megbeszéléseket egy sajtótájékoztató követte, ahol a szlovén média munkatársait a projekt részleteiről tájékoztatták. A programot folklór műsor követte, egyik helyen zenével és tánccal kápráztatta el a közönséget a gyerekekből álló Beltinci Folklor Group, máshol helyi fazekasmester munkáit csodálhatták meg az érdeklődők, megint máshol finom illatok csalogatták az éhes vendégeket a tájjellegű ételek termébe.

 

Napközben a jókedvű társasághoz Aleksander Jevsek muraszombati polgármester is csatlakozott, akinek a szervezők férfias feladatot is szántak: segédkezett a projektpartnerség fáinak az elültetésében, elsőként a rakicani várkastély és a muraszombati önkormányzat közös fáját ültették el, majd a „Back in the day” projekt vadcseresznyefája került a helyére.

 

A nap folyamán megismerhettünk egy másik helyi programot is, amelynek eredménye szintén szlovén-magyar együttműködésen alapul, nevezetesen a keszthelyi Hintómúzeummal való közös munkán. Robert Celec igazgató elmesélte a lovaskocsimúzeum és a lovas turizmus fejlesztési elképzeléseit és megmutatta a várkastély azon részét, amelyet erre a célra kívánnak használni a jövőben.

 

A kifutóban szemlélődő lovak látványával búcsúzott a csoport a muravidéki településtől, s a hazafelé vezető úton néhányan azon tűnődtünk, a tavaszi napsütésben és a vendégszeretetben fürdőzve szívesen elidőztünk volna még egy keveset a rakicani várkastély ősfákkal teli parkjában.

látogató, múzeumtörténet, programajánló
2017-08-15 08:29
kiállítás, Múzeumok Éjszakája, tárgy
2017-06-29 17:17
fénykép, helytörténet, múzeum, műhely
2018-03-11 18:00