EN facebook

Azt keresd, ami ott van! - A tájházak és a helytörténeti gyűjtemények XXI. századi szerepeiről szólt a konferencia Jászkiséren

BESZÁMOLÓ

2022-11-16 16:00

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Észak- és Közép-magyarországi Regionális tájházi programot szervezett Jászkisérrel karöltve. A Tájunk háza - Azt keresd, ami ott van! címet viselő konferencia és Tanteremtágító workshop Márton napon, 2022. november 11-én a jászsági kisváros polgármesteri hivatalának dísztermében és a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben kerültek megrendezésre.

 

A programra érkezőket a vendéglátó, Lukácsi György, Jászkisér polgármestere fogadta, akiket a regisztráció után dr. Mudris Sándorné, a város aljegyzője, és az esemény fővédnöke, Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője szavait tolmácsolva Földi Ferenc, a Csete Balázs Általános Iskola igazgatója köszöntött.

 

Az aljegyző asszony köszöntése


A Tájházszövetség részéről az előadások megnyitásában Hegedűsné Majnár Márta, a Tájházszövetség ügyvezető elnöke köszöntötte az előadókat.

 

dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke, a Szentendrei Skanzen ágazati feladatokért felelős főigazgató helyettese Tájunk háza – Tájházaink a 21. században címmel a tájházak szerepét, feladatait, működési rendszerét mutatta be a hallgatóságnak, akik bepillantást nyerhettek a 2017-ben megalakult, a Szentendrei Skanzen igazgatása alatt működő Tájházigazgatóság felállított rendszerébe is.


A Jászság felgyűjtött értékeit a témát legjobban ismerő, legilletékesebb múzeumi vezető, Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója mutatta be Munkánk eredményeként meglévő értékek a jász öntudat alakításában címmel, mely előadás alatt a hallgatóság tanúja lehetett nemcsak a Jász Múzeumban látható kiállításoknak, a múzeum által szervezett programoknak, hanem a rendelkezésre álló kiadványoknak is egyaránt.

 

 Egy jász település – egy muzeális intézmény; A Jászság települései, múzeumok, helytörténeti gyűjtemények címmel a csaknem minden jász településen meglévő és jórészt vagy részben működő helytörténeti gyűjtemények, tájházak, és a Jász Múzeum meglétét, mint a Jászság különös adottságait részletezte Szöllősi Sándor regnáló jászkapitány.

 

Földi Ferenc és Szöllősi Sándor


Van olyan pedagógus, aki a pedagógiai és múzeumpedagógia összefonásával muzeális intézményben szerezte meg a Pedagógus életpálya modell II. fokozatát. Pedagógia és múzeumpedagógia: minősülés muzeális intézményben című előadásával Demjénné Barkaszi Mária, a Csete Balázs Általános Iskola tanítója szemléletesen mutatta be négy éve történt pedagógus minősülésének folyamatát.


Hortiné dr. Bathó Edit munkássága nyomán szerkesztett Cicell néni meséi gyűjteménycím volt az ötlete a Gulyásfesztivál kitalálója, Csányi Sándor, gasztro- és kulturális fesztiválszervező, a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Egyesületének alapítója „Cicell néni konyhája” előadásának.

 


Csányi Sándor a mikszáthi „Ne hagyd tehát a magyar konyhát pusztulni hagyni!” figyelmeztetés nyomán dolgozik, munkáját a tradícióra nevelés, a magyar konyha iránti tisztelet vezérli. Csányi Sándor egyik célja a feledésbe merülő magyar gasztronómiát közelebb hozni a diákok tudatához a Jászságban is egy lehetséges diák-főző-program szervezésével.


A „Tanterem-tágító” workshopokban három múzeumpedagógiai projektnapot ismerhettek meg a konferencia résztvevői.


Pályaorientációs nap a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben, a Csete Balázs Általános Iskola és helytörténeti gyűjtemény együttműködésében szervezett, a kézműves tradíciókat előtérbe helyező programot ismertette Tóth László, a Csete Balázs Általános Iskola intézményvezető-helyettese. A pályaorientációs programban helyet kaptak tradicionális kézműves szakmák, mint a kovácsolás, szíjgyártó-ostorkészítő mesterség, a pásztorvirtusként ismert csergetés, ostorhegy-készítés is. A diákok készítettek sallangot, és részt vettek a „csigacsinálásban” is, mint koordinációfejlesztő- és anyagismereti gyakorlat.


Szereminé Járvási Andrea a Csete Balázs Általános Iskola alsó tagozatos munkaközösségének vezetőjea 2021-ben először megszervezésre került Iskolai Méhes-nap-ot mutatta be, mely egy nap keretein belül az egész iskolát megmozgatva a múzeumpedagógiában ismert módszerekkel maradandó élményt hagyott minden résztvevőben. A konferencia résztvevői hengerelt viaszgyertyát is készíthettek pillanatok alatt.

 

 

A konferencia utolsó előadás a a „Csináld vele!” kompetenciafejlesztő múzeumpedagógiai foglalkozásokat ismertető programok bemutatása, melyet Molnár Melindától, a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetőjétől hallhattak.

 

dr. Bereczki Ibolya konferencia-összegzése, és az ebéd elköltése után a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben várta a délutáni programon résztvevőket Cseh Gáborné, a Csete Balázs Általános Iskola igazgató helyettese, aki a Jászkiséri Értéktár Bizottság tagja. Cseh Gáborné bemutatta a helytörténeti gyűjtemény által 2022-ben elnyert Múzeumpedagógiai Nívódíjas programot, a „Babra megy a játék!”-ot. A jelenlévők között mindenki készíthetett „frászkarikát”, amin kipróbálhatta fizikai-koordinációs ügyességét.


A konferenciát bezáró momentum Szüle Katalin hagyományőrző, a Honismereti Szövetség- és a jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Szakkör alapító tagjának tárlatvezetése.

 


A konferencia remek kezdeményezés volt a különös, kulturális-, köz- és helytörténeti gyűjteményekkel- és helytörténeti adottságokkal rendelkező jászsági kistáj tradíciókat illető jövőjében.

 

 

gyűjtemény, muzeológia, műhely, néprajz, tájház, természet
2022-10-21 14:00
emlékezet, kiadvány, könyvbemutató, műhely, néprajz
2020-08-27 20:00
díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-23 16:00