EN facebook

Ázsia művészete. A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei

KIADVÁNY

2019-11-03 18:00

Megjelent az idén százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményeit bemutató kézikönyv „Ázsia művészete. A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei” címmel. A kötet a múzeum történetében először átfogó képet kíván adni a múzeum összes gyűjteményéről (kínai, japán, koreai, indiai, délkelet-ázsiai, mongol, tibeti-nepáli, közel-keleti és Zichy-féle régészeti gyűjtemény; adattár, könyvtár), kiemelve a főműveket, rámutatva művészettörténeti értékükre, mindeközben felvonultatva a múzeum történetének főbb korszakait és meghatározó kutatóit. A függelék tartalmazza a Múzeum eddigi összes kiállításának adatát, továbbá egy teljes Hopp Múzeum bibliográfiát.

 

A kötet az egyes gyűjtemények bemutatásával egyszerre kínál ázsiai művészettörténeti és művelődéstörténeti kalandozást, ugyanakkor a jelentős alkotások kiemelésével érzékeltetni képes az ázsiai kultúráról és művészetről való gondolkodás elmúlt 150 évben bekövetkezett változását is. A kötet szerzői a múzeum gyűjteményeinek egykori vagy jelenlegi kurátorai, illetve munkatársai, akik szakterületük elismert kutatói.

 

2019. november 21-én  17 órától  az Írók Boltjában a „Művészetről könyvek között” című sorozatban a kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetésen megpróbálják körbejárni az egyetlen hazai ázsiai múzeum létrejöttének és gyűjteményeinek történetét, szó lesz az adattár jelentőségéről, és a beszélgetés során kitérnek egy-egy meghatározó műtárgyra is.

 

A kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható.

 

A kötetet szerkesztette: Fajcsák Györgyi

 

 

 

iparművészet, képzőművészet, tárgy
2019-10-06 18:00
iparművészet, képzőművészet, látogató, programajánló
2019-07-10 19:00