EN facebook

MADE IN ASIA - Kísérőprogramok

Hopp Múzeum

MADE IN ASIA
Százéves a Hopp Múzeum
2019. június 20. – 2020. augusztus 30.


A centenáriumi évébe lépett múzeum százötven éves gyűjteményének legjavát mutatjuk be a több mint egy éven keresztül látogatható, „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című új kiállításunkban. A tárlaton a múzeum nagy korszakait, változatos (kínai, japán, koreai, indiai, tibeti-mongol, délkelet-ázsiai, valamint közel-keleti) gyűjteményeit állítjuk a középpontba.
Megidézzük a múzeum történetének jellegzetes alakjait, a huszadik századi magyar (és világ)történelmi tragédiák sújtotta korszakokban a múzeum működését, gyűjteményezésének irányát jelentősen meghatározó igazgatókat, munkatársakat, közelebb hozzuk a kvalitásos és gyakran kalandos sorsú műtárgyak történetét – egyedi lehetőséget teremtve a látogatónak, hogy a huszadik század történelmét egy magyar múzeum ázsiai műtárgyainak összefüggésrendszerében gondolhassa újra.

A kiállítás megtekinthető 2020. augusztus 30-ig,
hétfő kivételével naponta 10–18 óráig
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.
Jegyáraink: 1200 Ft (teljes árú); 600 Ft (kedvezményes)

2019. július 11. csütörtök 8.00
„Napindító Öröm Jóga a Hoppban” – 6 alkalomból álló programsorozat
A gyakorlást vezeti: Földiné Irtl Melinda MA buddhista tanító, MA jóga tudományok, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára, ELTE PPK Neveléstörténet doktorandusz
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.

További időpontok:
Július 18.
Augusztus 1., 15., 29.

Közösségi jógagyakorlással ünnepeljük együtt a Hopp Ferenc Múzeum 100 éves jubileumát a napsütötte múzeumkert csodálatos környezetében. Kezdjük a napunkat egyszerű energetizáló gyakorlatokkal, napüdvözlettel, légzőgyakorlatokkal és inspiráló gondolatokkal, melyek összekapcsolódnak a  múzeum történetében és a keleti filozófiák hazai népszerűsítésében szerepet játszó személyekkel (Baktay Ervin, Umrao Singh Sher-Gil, Völgyesi Ferenc, Selvarajan Yesudian, Hamvas Béla). A múzeumkert kimondottan számunkra nyitja meg kapuit reggelente 8.00 és 10.00 között. A „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállítás szokásos nyitvatartás szerint 10.00 órától látogatható.
Amit kérünk:
Mindenképpen hozd magaddal a saját gyakorlómatracod és egy kis kendőt vagy törölközőt!
Eső esetén a program időpontváltozásáról tájékozódj az esemény oldalán!
Kérjük, hogy érkezzetek pontosan! Kezdés: reggel 8.00 óra.

A 6 alkalomból álló programsorozat mindenki számára nyitott és ingyenes (alkalmanként is látogatható)!

----

 

2019. július 11. csütörtök 18.00
REJTETT DIMENZIÓK
Két tradicionális alapokon nyugvó kortárs előadás és egy ninja bemutató 1 este, japán-magyar koprodukcióban:  Rejtett dimenziók / Tükörfelhő / Csendes erő
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.

HIDEO - a tradicionális sakuhacsi fuvola művésze
KARAS - a ninja harcművészetének mestere, Tengu-Kagura előadó
Batarita - a butoh filozófiáját alapul vevő kortárs táncos

Az alkotók 2008-ban egy koprodukciós munka kapcsán ismerkedtek meg egymással Tokióban. A munkakapcsolatból barátság alakult, ami azóta is folyamatosan újabb közös munkákat eredményez, mint például a „Hidden Dimensions” (Rejtett dimenziók) című alkotás, amelyet szintén Tokióban mutattak be, majd később az USA-ban, Stony Brookban és Magyarországon.
A soron következő est címe is „Rejtett dimenziók”, de az említett előadáson túl két másik bemutató részesei is lehetnek a nézők. A „Tükörfelhő” szintén egy tradicionális alapokon nyugvó kortárs mű, a „Csendes erő” viszont egy interaktív előadás, ninja harcművészeti bemutató, ahol a nézők nemcsak a mesterrel, hanem a legendás fegyverekkel is kapcsolatba kerülhetnek.

Eső esetén a program időpontváltozásáról tájékozódj az esemény oldalán!

Belépő: 1500 Ft (teljes árú); 1000 Ft (kedvezményes)


----

 

2019. július 14. vasárnap 16.00
Piknik Háfiz-versekkel, Fekete Ernő előadásában
Fekete Ernő színművész a perzsa költőfejedelem, Háfiz verseiből olvas fel a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében.
Piknikezzen velünk, miközben Háfiz verseit hallgathatjuk. Hozzon magával takarót, üdítőt és poharat!

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, jelezze e-mailben: info@agra.hu

 

----

 

2019. július 18. csütörtök 8.00
„Napindító Öröm Jóga a Hoppban” – 6 alkalomból álló programsorozat
HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ǀ 1062 Budapest, Andrássy út 103.
További időpontok:
Augusztus 1., 15., 29.

 

----

 

2019. július 26. péntek 16.00
Hopp@Péntek: Sétáló tárlatvezetés-sorozat
Előadó: Dénes Mirjam, a Japán gyűjtemény kurátora
A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából a 2019. június közepén nyíló „Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum” című kiállítás a Hopp Múzeum gyűjteményeinek anyagán keresztül az ázsiai kultúrák és művészetek magyarországi jelenlétének több mint 150 éves történetét járja végig.
A tárlatvezetés az Andrássy útról indul és az épület körül található orientalizáló kertben folytatódik, ahol a kerthez kapcsolódó történetekkel idézzük fel a keleti műtárgyakon és régi fotókon keresztül a hely egykori miliőjét. Az épületben a kiállítást kronologikus vezérfonalra felfűzve járjuk végig és kiemelten foglalkozunk a Japán gyűjtemény anyagával.

FIGYELEM! Annak, aki biztosítani szeretné a helyét a tárlatvezetésre – a nagy érdeklődésre való tekintettel – azt javasoljuk, előzetesen vásárolja meg jegyét pénztárunkban vagy on-line: jegymester.hu

Maximális létszám: 30 fő.
Jegyáraink: 1500 Ft (teljes árú); 900 Ft (kedvezményes)
Ingyenes jegy erre a programra nem igényelhető.