EN facebook

Az utolsó túrák a veszprémi Várbörtönben

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-02-21 07:00

A veszprémi Várbörtön hamarosan megújul és egy lehengerlő, új állandó kiállításnak ad majd otthont az EKF 2023-nak köszönhetően. Utoljára lehet megtekinteni a legendás mínusz harmadik emelet zárkáit egy nem mindennapi tárlatvezetéssel egybekötve.

 

Zseblámpás túráinkon sorsokat, börtönszokásokat, emberi embertelen történeteket ismerhetnek meg a látogatók, egy olyan hely félhomályában, ahol 2003-ban még a rideg falak közt fogvatartottak éltek.


Az első tárlatvezetés időpontja: 2022. február 24. csütörtök 15 óra

 

Facebook esemény


Kérjük, részvételi szándékukat a program@ldm.hu email címen jelezzék 2022.02.21. hétfő 12 óráig.

Belépés csak saját felelősségre!

 

Mivel 1-1,5 méter vastagok a börtön falai, kitűnő pince-klímát biztosít, egész évben 15-18 fok van. Ajánlott a réteges

öltözködés és a párás-penészes levegő miatt a szájmaszk használata is.


Hány éves kortól javasolt a tárlatvezetés?

 

18 év alatti gyermek csak szülői felügyelet mellett vehet részt túráinkon. 3 emeletnyi lépcső visz le a kiállításba, ezzel az akadállyal sajnos meg kell tudni birkózni.

 

Vannak szellemek a mínusz harmadik emeleten?

 

Ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk. A börtön 2003-as bezárását követően semmilyen parajelenséget nem tapasztaltunk.

 

Hogyan viselkedjünk?

 

A börtönkiállításba a Veszprémi Törvényszéken keresztül vezet az út, tisztelettel kérjük a Látogatókat, hogy semmilyen módon ne zavarjuk munkájukat. Fotókat kizárólag a mínusz harmadik emeleten lehet készíteni.


Honnan és mikor indul a tárlatvezetés?

 

A veszprémi Várkapu teraszról. (8200 Veszprém, Vár utca 4.) A tárlatvezetés minden alkalommal pontban a megjelölt időpontban indul, foglalás esetén az indulás előtt negyed óráig tudjuk tartani a jegyeket, melyeket az adott napon 10 órától lehet átvenni a Várkapu Ajándékboltban.

 

 

Felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy a Várbörtönben nincs világítás. Elemlámpát a szervező Laczkó Dezső Múzeum a tárlatvezetés idejére díjmentesen biztosít. Az elemlámpát souvenirként hazavinni, megvenni nem lehet. Saját elemlámpa vagy telefon használat megengedett.

Szülői felügyelet mellett és a szülő kifejezett beleegyezésével kiskorúak is részt vehetnek a tárlatvezetésen, azonban a belépést 18 év alattiaknak nem ajánljuk.

 

A tárlatvezetés regisztrációköteles, egy csoportban maximum 25 főt tudunk egyidejűleg fogadni. A tárlatvezetés maximum 60 perces.

 

A Várbörtönbe a Veszprémi Törvényszék épületén keresztül lehet lejutni. A tárlatvezetésen való részvétellel az ott alkalmazott házirendet a tárlatvezetés résztvevői automatikusan elfogadják. A tárlatvezetés kizárólag előre megváltott jeggyel vehető igénybe. A szervező Laczkó Dezső Múzeum a tárlatvezetésen résztvevők nem megfelelő viselkedéséből eredő balesetekért felelősséget nem vállal. Sportos öltözéket javaslunk, kérjük táskát, hátizsákot lehetőség szerint ne hozzanak magukkal.

 

gyűjtemény, iparművészet, #muzeumozzaszobadbol, műhely, téma, virtuális
2022-02-06 17:00
helytörténet, látogató, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-06 20:00