EN facebook

2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban

VIRTUÁLIS

2022-02-06 17:00

A Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) javaslatára az ENSZ 2022-t az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. A döntés célja, hogy globálisan középpontba kerüljön az emberiség egyik legfontosabb és sokoldalúbb találmánya, mindennapjaink nélkülözhetetlen anyaga az üveg, amely újrahasznosítható és környezetbarát tulajdonságainak köszönhetően a fenntartható fejlődés záloga is egyben.

 

Az ünnepléshez a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozik, gyűjteményeinkben számtalan régészeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti jellegű üvegtárgy található.

 

2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünnepeljük a Laczkó Dezső Múzeum Látványraktárában és online felületeinket is.

 

 

Az egész éven átívelő programsorozat keretében hónapról-hónapra kívánjuk bemutatni a múzeum legjelentősebb üvegeit különböző nézőpontok felől megközelítve. Kortárs üvegművészeti gyűjteményünk állandó kiállítóhelyeként is funkcionáló Látványraktárunkban a nagyközönség élőben is megtekintheti új szerzeményeinket, melyeket maguk az alkotók fognak leleplezni.

 

Középpontban most is a múzeum 1980-as években megalapozott, kortárs üvegművészeti gyűjteménye fog állni, de emellett külön ki szeretnénk emelni a néprajzi, történeti és iparművészeti gyűjteményben őrzött szakrális és nemzeti jelképeket megjelenítő régi üvegtárgyakat is, és a több száz éves régészeti üvegeinkről sem feledkezünk meg.

 

Nagysikerű, a veszprémi üvegablakok világába kalauzoló üvegsétáinkat is folytatni kívánjuk.

 

Töltsük meg élettel az üveggyűjteményt!