Az utolsó távirat - Felhívás

FELHÍVÁS

Herman Ottó Múzeum
2021-04-27 07:00

Magyarországon 2021. április 29-én lehet utolsó alkalommal postán feladni táviratot. A MAGYAR KÜLDEMÉNYMŰVÉSZETI TÁRSASÁG, a SPANYOLNÁTHA MŰVÉSZETI FOLYÓIRAT és a HERMAN OTTÓ MÚZEUM – MISKOLCI GALÉRIA ebből az alkalomból három jeles idei művészeti évfordulóhoz kapcsolódva arra kéri a vállalkozó kedvű embereket, intézményeket, hogy egy ezen a napon feladott, szabadon választott típusú távirat küldésével állítsanak emléket a szolgáltatásnak.

 

Az április 29-én feladott távirat kézbesítése előre időzíthető, s ahhoz további különszolgáltatások kérhetőek. Ezek, és az intézmények által feladott táviratok díjszabása magasabb.


Az Utolsó távirathoz kapcsolódó idei művészeti évfordulók:

1. 100 éve született Pilinszky János 

2. 25 éves a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria Thália-háza, közismert nevén a miskolci Színészmúzeum

3. 100 éves a Miskolci Művésztelep

 

A Spanyolnátha a miskolci Színészmúzeumban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezi a Pilinszky közelebb című rendezvénysorozatát. Az Utolsó távirat a Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria összefogása révén e sorozat eleme lesz.

 

 

A Pilinszky-család előadóművészethez való kötődése kevésbé közismert: Pilinszky János költő nagybátyja, a világ máig egyik leghíresebb Wagner-tenorjaként számontartott Pilinszky Zsigmond 1913-ban, egy évadot Miskolcon játszott. (Pilinszky János másik nagybátyja, Pilinszky Géza a Zeneakadémia elvégzését követően az Operaházban hegedült, emellett énekes és zeneszerző is volt. Pilinszky János apja a távirati szolgáltatást hamarosan megszüntető postához is kötődött: a budapesti postafőfelügyelőségen dolgozott.)

 

A beérkezett táviratokból készült válogatások rangos művészeti intézmények kiállításain (többek között a miskolci Színészmúzeumban, a Miskolci Galéria Alkotóházában, a hernádkaki Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon), illetve az interneten, a Spanyolnáthában fognak megjelenni. Külső és belső kiállítóhelyeken a teljes távirat megjelenik. Interneten a feladó nevét, valamint települése nevét, s távirata teljes szövegét jelentetjük meg.


A távirat feladója az elküldéssel ehhez hozzájárul. A postán kapható táviratlapon található szövegdoboz-mérete kb. 12x7 cm, ebbe a mezőbe a feladó kézzel írt, maximum 250 karakter terjedelmű szöveget fogadnak el.

 

A távirat szövegében szerepelnie kell egy vagy több Pilinszky Jánostól vett, bármilyen idézetnek. Emellett tartalmazhat más szöveget is. (A Pilinszkytől vett szavakat lehetőleg kérjük idézőjelbe tenni.)

 

A közönséges távirat feladási díja 2200 Ft, ez a költség a feladót terheli. Különszolgáltatás kérése (pl. dísz- vagy gyászlap, sürgős) esetén plusz díjat kell fizetni. Az időzítés kérése, ha az nem hétvégére esik, díjtalan. Telefonon történő kézbesítés nem lehetséges.

 

Címzett neve: Magyar Küldeményművészeti Társaság.
Címe: 3563 Hernádkak, Ifjúság út 5.

 

Kérjük, küldeményével Ön is járuljon hozzá az Utolsó távirathoz!

 

A feladható távirat-fajtákról, a kérhető különszolgáltatásokról a posta.hu oldalon tájékozódhat. A tájékoztatóhoz vezető linket a Spanyolnátha művészeti folyóirat „Hírek” rovata is közli.

Az év múzeuma, Pulszky Társaság - 30 év, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, természet
2020-10-04 07:00