EN facebook

Az otthon melege? Lépcsőszeminárium a Kassák Múzeumban

2023-11-10 17:00

Hetedik, azaz záró alkalmához érkezik jövő héten a Lépcsőszeminárium. November 16-án 16 órától a Kassák Múzeumban várnak mindenkit, aki szívesen osztja meg gondolatait másokkal és izgalmasnak találja a kezdeményezést, amely során hét kulturális közintézmény lép párbeszédbe! Érdemes regisztrálni az eseményre, ahol ezúttal az otthonhoz és a létbiztonsághoz való hozzáférés kerül  középpontba egy, a relikvia gyűjteményéből választott ezüst cigarettatárca történetét vizsgálva.


Kassák Lajos maga is szegény családból származott és élete nagy részében lakhatási problémákkal küzdött. Hosszú évekig nemcsak többgenerációs családjának tagjaival élt együtt szoba-konyhás lakásokban, hanem idegenekkel, ágybérlőkkel is osztoznia kellett szállásán. Élete során a csavargó hajléktalanok és a menekültek életét is megtapasztalta. Az otthon, a családi tűzhely hiányából fakadó létbizonytalanság számos kényszer szülte életmódbeli vonatkozással járt együtt, melyek nem mindig voltak összeegyeztethetőek a polgári társadalom elvárásaival.
Lépcsőszemináriumunkon Kassák Lajos bécsi emigrációja idején emlékbe kapott tárcája képviseli majd az állandóságot és az otthonosságot. Hogy miként?
 
A résztvevőkkel közösen fejtjük fel a a zsebben hordott „házitűzhely” történetén keresztül a személyes és élettörténeti sajátosságokat. Szót ejtünk a 20. századi munkásság kiszolgáltatott helyzetéről, az otthon fogalmának szimbolikus és társadalmi vonatkozásairól, a kényszerű vagy választott mobilizációval járó idegenség élményről, valamint valamint a széles társadalmi rétegeket érintő szegénysorsról.
 
Fotó: Kassák Lajos cigarettatárcája - Kassák Múzeum
 
 
Házigazda: Csatlós Judit muzeológus és Szikra Renáta kommunikációs munkatárs
A beszélgetésbe bekapcsolódik:Tomcsányi Sára egyetemi hallgató és Kádár Anna múzeumpedagógus
moderátor: Somogyi-Rohonczy Zsófia
 

Helyszín: Kassák Múzeum, Budapest, Fő tér 1, 1033

Időpont: 2023. november 16., 16:00

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztráció

 
Ajánljuk mindazoknak az egyetemistáknak vagy pályakezdő fiataloknak, akiket érdekel a múzeumok különleges világa, a közönség előtt sokszor rejtve maradó, izgalmas és sokrétű háttérmunka, ami a gyűjteményekben zajlik. A részvétel ingyenes!
 
 
A hatodik alkalom tárgya egy fotóalbum volt:

 

 

 

 

 

A 2023. évi Lépcsőszeminárium a részvétel és hozzáférhetőség hívószavain keresztül szólítja meg az egyetemi hallgatókat, pályakezdő fiatalokat, és a múzeumok iránt érdeklődőket. Hét lépcső, hét helyszín és hét muzeális intézmény, ahol inspiráló műalkotások segítségével közösen gondolkodunk a hozzáférhetőség kérdéseiről.  

 

Ajánljuk mindazoknak az egyetemistáknak vagy pályakezdő fiataloknak, akiket érdekel a múzeumok különleges világa, illetve akik szívesen vesznek részt interaktív, kötetlen beszélgetésen. 

 
Együttműködő partnerek: Gödöllői Királyi Kastély, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteménye, Petőfi Irodalmi Múzeum, Walter Rózsi-villa
interjú, kortárs, Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy
2023-10-17 09:00
irodalom, kiállítás, Lépcsőszeminárium, múzeumtörténet, művészet, programajánló, tárgy, technika
2023-09-08 18:00