EN facebook

Az ősz színei - A párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum tematikus programorozata

SZEMLE

2021-10-18 14:00

Számos kiállító tér, múzeum várja színes programokkal az újra tereket bebarangoló látogatókat. Nem különb a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum (Muséum national d'Histoire naturelle) sem, ahol a Kultúra visszatérése a Nemzeti Természettudományi Múzeumba! elnevezésű programsorozat számos eseményt kínál az érdeklődők számára. Az alábbi cikkben az intézmény eseményeiből válogattunk.

 

A Nemzeti Természettudományi Múzeumról egy valamit mindenképpen tudni kell - már amennyiben az ember belevág a megismerésébe - mégpedig azt, hogy hatalmas. Ez nem csupán a múzeum gyűjteményére, hanem az intézményegyüttest befogadó területre is értendő. A nyolc főbb épületből álló múzeum komplexum - azaz a Füvészkert – mellett az intézmény rendezvényhez kapcsolódóan a Párizsi Állatkert és az Antropológiai Múzeum is részt vesz a sorozatban.

 


A Füvészkert

 

A már említett Füvészkert ad otthont a Nemzeti Természettudományi Múzeum épületeinek. Mégis az első említésreméltő program magában a kertben található. A The Parisianer művészeti kollektíva által megalkotott 21 plakátot tekinthetik meg a látogatók a kertben. A The Parisianer egy vizuális alkotók által létrehozott kollaboráció, aminek lényege Párizs méltatása, a helyi festők, grafikusok készítenek egy fiktív magazinhoz – amely a kollektíva nevét viseli - borítókat. Minden borítót más alkotó hoz létre, eltérő stílusban és technikákkal. A kültéri kiállítás egészen október 13-ig tekinthető meg.


A Füvészkert állatkertjében, a Ménagerie-ben Michel Bassompierre szobrász 5 alkotása látható egészen október 18-ig. A szobrokban a megfontolt dizájn és a precíz anatómiai ismeret megjelenik egyaránt a tiszta, kerekded formák, a szobrok felületén visszatükröződő fények mind hangsúlyozzák a szobrok eleganciáját. A Sebezhető kolosszusok című kiállítás jól hangsúlyozza azt a tiszteletet és alázatosságot, melyet Bassompierre képvisel anéha megzabolázhatatlan természethez és a benne élő állatokhoz. A monumentális alkotások között olyan veszélyeztetett és fokozottan veszélyeztetett fajok is megtalálhatóak, mint a jegesmedve, a barna medve és a nyugati gorilla is, akiknek az őket fenyegető emberi beavatkozások, a rohamosan szűkülő élettere teszi őket igazán sebezhetővé.

 


Ugyancsak az állatkert programjához kapcsolódva, viszont már Evolúció Galériájában elérhető az a kiterjesztett valóság séta,amelyen 11 kihalt állatot – régről és egészen a közelmúltból - láthatnak újra megelevenedni a kalandvágyó látogatók. A dodótól a Steller- tengeri tehénig bármi, pontosabban bárki felbukkanhat. A vizuális élmény mellett a séta alatt a látogatók részletes ismertetőt hallgathatnak meg az állatok élőhelyeikről, szokásairól továbbá kihalásuknak okairól és esetleges körülményeiről. A múzeum honlapján megtalálható a pontos lista az állatokról, a sétáról és annak időtartalmáról egyaránt.

 


Ugyancsak az Evolúció Galérájában lehet részt venni Az érzékek Odüsszeiája című eseménysorozaton. A kiállítás – amelyet megalkotói csak Alice Darwinországban- nak neveznek maguk közt– és a hozzá kapcsolódó rendezvény sorozat keretein belül számos érzékszerveket bevonó program várja a látogatókat. A fő attrakció maga a kiállító tér. A kiállításon a 8 természeti tapasztalást élhetnek át az érdeklődők. Legyen szó az afrikai szavanna szívéról, a trópusi erdő lombkoronáiról, az sarkkörökről, vagy éppen a sós tengerek korall zátonyairól. A növények, állatok megismerésén kívül azonban az érzékeké a főszerep. A szavak nélküli élmény arra kívánja sarkallni a látogatókat, hogy bízzanak az érzékszerveikben, fürkésszék a teret a szemükkel, bízzanak a hallásukban, és ne csalatkozzanak a szaglásukban. A kiállítás installációi játékra hívják a nagyfelbontású 8K vetítések, a térbeli hangok zajok és szagok segítségével a résztvevőket, hogy különböző élettereket összekapcsolódó ökoszisztémákat tapasztalhassanak meg. A kiállításhoz kapcsolódó rendezvények az egészen kicsiknek szóló programoktól kezdve, a kifejezetten felnőttek számára meghirdetett előadásokig rengeteg témát lefednek. A programok között megtalálható témák olyan kérdésekre tárnak fel lehetséges és konkrét válaszokat, mint például az ökológiai vészhelyzet és a járványhelyzet témaköre, az állatvilág és az evolúció diverzitása, valamint a gyakran figyelmen kívül hagyott terület, a föld alatti élővilág megismerése és megismertetése.

 


A Füvészkert Üvegházaiban A trópusi ősz című növénykiállítást tekinthetik meg az erre járók. Az október 20-ától egészen november 15-ig tartó eseményen több mint 100 növényfaj 500 fajtájával ismerkedhet meg a közönség. Az a fákon társbérlőként élő trópusi növények mellett, a tárlaton lesznek még mohák, zuzmók és páfrányok különböző tájakról. A kiállítás a Versailles-Chèvreloupi Arborétum védett növényei mellett, a Tillandsia Prod és a Les Orchidée du Vald'Yerres faiskolák növényei is bemutatásra kerülnek.

 


Antropológiai Múzeum


Az evolúciós antropológia szempontjából az ember fejlődéstörtének egyik meghatározó eleme a két lábon járás fokozatos kialakulása. A kétlábúság és a járás elengedhetetlen harmóniájához viszont bizonyos kiegészítőkre van szükségünk a gardróbból. Legyen szó teniszcipőről, sneakerekről, sportcsukákról, surranókról az elnevezésüktől függetlenül egy biztos, valódi forradalmat indítottak el a modern lábbelik történetében. Bár kifejezetten a sportoláshoz hozták őket létre, de az 1970-es évek hiphop mozgalma, nem csak a köztudatba vonta be őket, de még utcai viseletként is. Mára a sportcipők nem provokatív viseletnek számítanak, mely egy szubkultúrához, konkrét társadalmi csoportokhoz tartozik, hanem egyben egy társadalmi-kulturális mozgalom szimbólumaivá is váltak. Bárhogy is tekintünk rájuk, legyen szó a divatos kiegészítőről vagy egy sportágat meghatározó eszközről, tagadhatatlan, hogy hozzájárultak a modernitás szabadság és emancipáció képéhez. De vajon hogyan jutottunk az ipari forradalmakban használt kaucsukfából készült nyersgumitól a sportcipőkig? Mik azok a legfontosabb kutatási és fejlesztési kérdések, amelyekkel a cipők megalkotóinak szembe kell néznie. Az Antropológiai Múzeum Cipők lépnek a múzeumba című tárlata a fizikai antropológia szemszögéből kíván ezekre a kérdésekre válaszolni. A tárlat október 13-tól várhatóan egészen 2022. július 25-ig lesz látogatható.

 


Az intézmény másik kiállítása és a hozzákapcsolódó esemény sorozat az fajunk jövőjével foglalkozik. Az emberiség határai mára már kiterjedtek, a technológiai fejlődés lehetővé tette a testünk gyógyítását vagy más szóval helyreállítását, szellemi és fizikai lehetőségeink kapacitását. De meddig mehetünk el anélkül, hogy elvesztenénk emberségünket. Legyen szó abiotechnológiailag módosított génekről; a minket körülvevő élővilágról és az emberi beavatkozás szerepéről; a fizikai képességeinket túl szárnyaló technológiai innovációkról, exoskeletonokról, protézisekről; vagy éppen a halhatatlanságról. Végsősoron pedig felmerül a kérdés meddig mehetünk el fejlődésünk útján, zsákmányolhatjuk ki a föld erőforrásait, amígnem veszélyeztetjük a saját jövőnket, fennmaradásunkat.Erre próbál választ adni Az ember határai című programsorozat.

 


A Párizsi Állatkert

 

A programsorozathoz kapcsolódóan a Párizsi Állatkert is csatlakozott. Az állatkert eseményei között szerepel Tim Flach fotográfus kiállítása. A Lenyűgöző Tekintet című kiállítás középpontjába az állatvilág sokszínűsége került. A néha megható, máskor inkább kifejezetten vicces felvételek az állatok tekintetét örökítik meg és a látogatók figyelmét kívánják megragadni. A kiállítás egészen 2022. december 31-ig látogatható.

 

Az állatkert másik említésre méltó programsorozata a Felfedezésre érdemes világok. A programsorozat keretein belül művészek, tudósok és állatkerti munkatársak vezetésével lehet betekintést nyerni a természet csodáira. Az eseménysorozathoz kapcsolódóan számos plakátot helyeznek el az állatkertben, amelyen olyan ismert és ismeretlen fajokra kívánják felhívni a figyelmet, amik mégis kevéssé vannak a köztudatban. A plakátok illusztrátora Laurent Verron képregényrajzoló, aki nem csak a vizuális alkotófolyamatokért rajong, hanem a természet és a benne elő állatvilág is lenyűgözi.

 


Bár a több esemény - beleértve a kerekasztal beszélgetéseket, tárlatokhoz kapcsolódó előadásokat – franciául lesz, mégis a kiállítások és az őket befogadó épületegyüttes miatt is érdekes lehet a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeumba ellátogatni.

 

 

Borítókép forrása: 10000 lux

digitalizáció, gyűjtemény, múzeum, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-18 20:00
állományvédelem, arculat, gyász, helytörténet, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia
2021-02-19 17:00
kiállítás, látogató, múzeum, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy
2020-03-31 14:00