EN facebook

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) - Századeleji színkavalkád a Magyar Nemzeti Galériában

KIÁLLÍTÁS

2022-04-11 20:00

 

A Magyar Nemzeti Galéria holnaptól látogatgható Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítása különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról. A kiállítás középpontjában a magyar art decoművészet, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint 250 kiállított műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel kiállításon, vagy olyan, amit még soha nem láthatott közönség.

 

A Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítással mutatja be az 1920-as, és az 1930-as évek sok változást hozó izgalmas időszakát. A tárlaton az art deco művészet és kor tárul fel a plakát műfaján keresztül. Száz évvel ezelőtt – az első világháború traumája és a spanyolnáthajárvány szörnyűségei után - a gazdasági konszolidációval együtta húszas évek második felében féktelen vágy jelent meg az élet élvezete iránt, s az ezzel járó csillogás, az olykor dekadenciába átcsapó mohó életvágy volt az egyik meghatározó eleme az art deco ízlésvilágának.


Az art deco irányzatban sokféle inspiráció keveredett: az avantgárd képzőművészet eredményei, a szecessziós stilizálás, a történeti stílusok idézetei, valamint a népművészet, az egzotikus kultúrák, vagy éppen az ókori Egyiptom művészetének újrafelfedezése.Az art deco plakátok mindenekelőtt lehengerlő hatásra törekedtek, amelynek eszköze lehetett a szemkápráztató látványosság, az elegancia csillogása, az erotika csábítása, az egzotikum varázsa, a sebesség mámora, az alvilág borzongató romantikája. Az art deco egyszerre hatott a képzőművészetre, az iparművészetre, a filmre, a színházra, a zenére és az építészetre.

 

Réz Diamant Tibor: Tiller görlök a Mulató Párizs című filmrevüben, 1927
Papír, litográfia; 62 × 95 cm

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest

 

 

Réz Diamant Tibor: Royal Orfeum. Baker, 1928
Papír, litográfia; 95 × 61 cm

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest


A kiállítás középpontjában a magyar art deco vizuális kultúra, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A tárlat plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról és mutatja meg mindazt, ami ebben az időszakban szerepet játszott a közízlés formálásában. A kiállításon látható plakátok tükrözik a kor jelenségeit, az új nőideált, a modern divatot, a sport és az egészség kultuszát, az újdonságokat – autó, rádió, hangosfilm –, valamint a szórakozás olyan új formáit, mint például jazzkoncertek, mulatók, revük.

 

A tárlaton több mint 130 plakát, valamint számtalan plakátterv szerepel a kor legfontosabb tervezőitől, akik között olyan nagy nevekkel találkozunk, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Kozma Lajos, Lukáts Kató, Mallász Gitta, Réz Diamant Tibor és még sokan. A luxuscikkeket, a mozikban vetített filmeket, a pesti kávéházakat és mulatókat egyaránt az ő art deco plakátjaik hirdették.

 

„PDC” aláírással Chicago. Várkonyi. Phyllis Haver, 1929

Papír, litográfia; 127 × 95 cm

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest

 

Bottlik József: Orion radio, 1940 körül
Papír, ofszet; 62 × 31 cm

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

 

A kiállítás dramaturgiája a privát, intim szférától halad a nyilvános felé. Megjelennek az új női divat és testkultúra tárgyai, feltűnnek az immár modern bútorokkal berendezett polgári otthonok, használati és dísztárgyaik, az art deco iparművészet remekei. Ezután következneka nagyváros, Budapest életének terei, megidézve a nagyvárosi áruházak és mozik csillogó világát, a hollywoodi sztárok kultuszát, valamint a legendás budapesti éjszakai életet. Plakáton láthatjuk a Budapesten fellépő Josephine Bakert és a fantasztikus jelmezekben pompázó revütáncosnőket. Ekkor készült az egyik legszebb magyar art deco plakát Fritz Lang Metropolisz című filmjéhez, amelya felhőkarcolókkal teli új nagyváros vízióját teremtette meg. A harmincas évek közepétől festői plakátok sora hirdette a „fürdőváros” Budapestet és Magyarország más tájait.

 

 

Konecsni György: Budapest fürdőváros, 1936
Papír, litográfia; 63 × 47 cm

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

Bánhidi Andor: Balaton, 1940 körül
Papír, litográfia; 95 × 62,5 cm

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest


A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amelyennyire komplex módonmutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát.A plakátok mellett folyóiratok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, illetve iparművészeti tárgyak: bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, cipők, kiegészítők, kották, jelmeztervek, bútortervek, építészeti rajzok is szerepelnek a tárlaton.

 

 

Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938)

2022. április 12. – augusztus 28.

 

A kiállítás kurátora: Katona Anikó, művészettörténész

 

Társrendező partnerintézmények: Országos Széchényi Könyvtár, Iparművészeti Múzeum

 

Lukáts Kató: Weekend csónakmotor, reklámterv, 1933 körül
Papír, tempera; 306 × 230 mm

Fotó: Iparművészeti Múzeum, Budapest / Archív

 

 

Borítókép:

Berény Róbert: Modiano, 1929
Papír, litográfia; 126 × 95 cm

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest (részlet)

képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló
2022-04-06 07:00
állományvédelem, iparművészet, képzőművészet, látogató, örökségvédelem, restaurátor, tárgy
2020-09-24 20:00