EN facebook

Az idei év Balázsy Ágnes-díjasa: Császár Péter

ELISMERÉS

2024-04-18 17:00

A Pulszky Társaság Állományvédelmi és Restaurátor Tagozata évente adja át - hosszas kihagyás után idén másodszor - a restauátoroknak adományozható Balázsy Ágnes-díjat. Az elismerés a kiírás alapján annak a szakembernek adható, aki irányító, elméleti és gyakorlati munkájával jelentős mértékben hozzájárult a magyar műkincsállomány megmentéséhez, a múzeumokban őrzött tudás széleskörű társadalmi népszerűsítéséhez. kitüntetett személyére 2024. április 17-én a szervezet Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett éves közgyűlésén derült fény. A Balázsy Ágnes-díj idei nyertese Császár Péter.

 

Császár Péter fémrestaurátor, Jász-Nagykun-Szolnok megyei állományvédelmi felelőse

 

Szolnokon született. Gimnáziumi évei alatt a vakáció egy részét a múzeum restaurátorműhelyében töltötte. Ott kapott kedvet a restaurátori hivatáshoz. 1981 szeptember elseje óta napjainkig a Damjanich János Múzeum munkatársa.A Nemzeti Múzeum Alaptanfolyamát 1983-ban végezte el. 1991-ben a Képzőművészeti Főiskolán fémrestaurátor-művész diplomát szerzett jeles eredménnyel.

 

2015-ben elvégezte a Néprajzi Múzeum Múzeumi Állományvédelmi Program keretében a Megelőző műtárgyvédelem a múzeumokban akkreditált továbbképzési programot. Az állományvédelmi képzéseken rendszeresen részt vesz, lépést tart a szakma fejlődésével.

 

A Restaurátorműhelybe bekerülő tárgyak – régészeti leletek, néprajzi tárgyak, iparművészeti vagy képzőművészeti alkotások – mindegyikével találkozik, az eltelt évtizedekben számtalan tárgy restaurálását végezte el. Jász-Nagykun-Szolnok megyében csak a Damjanich János Múzeumban dolgozik restaurátor, így– mint a Restaurátor Osztály tagja, 2015-től pedig osztályvezetője – közreműködése, sokszor évekig tartó restaurátori tevékenysége nélkül nem nyílott kiállítás.

 

 

Mint Jász-Nagykun-Szolnok megye állományvédelmi felelőse a megye 23 működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményének megelőző műtárgyvédelmi és raktározási kérdéseiben módszertani segítséget nyújt, előadásokat tart.

 

Restaurátori munkássága mellett a múzeum kiállításainak rendezésében és látványtervezésében is jelentős részt vállal. A gyűjtemények sorsát különösen szívén viseli. Sikeres pályázati tevékenységének köszönhetően jelentős fejlesztések történhettek a raktározás, kiállítás és restaurálás területén.

 

Császár Péter múzeumi rendezvények alkalmával betekintést enged a restaurátorműhely munkájába, népszerűsítve ezzel a szakmáját.

 

Alkotóművészként az általa nagy kedvvel művelt sodronyzománc technikát alkalmazza, melyet hajdan magyar ötvösök adtak a világnak, így alkotó munkája során is nemzeti örökségünk megőrzésének, készítéstechnikai ismeretek bővítésének és továbbadásának szándéka vezérli. Munkáját kezdettől fogva a legnagyobb szakmai alapossággal, precizitással és odaadással végzi.

 

Szívből gratulálunk az elismeréshez! 

díj, Pulszky Társaság, restaurátor
2023-04-19 12:20
állományvédelem, díj, Pulszky Társaság, restaurátor, téma
2023-12-08 07:00